Снимка: БГНЕС

Как биха могли да се подготвят пътниците за пътуване със самолет през този празничен сезон? Носейки висококачествена, удобна маска, дезинфектант за ръце, ранно пристигане на летището, лесно за сваляне яке, обувки, лаптоп и тоалетни принадлежности за контролно-пропускателния пункт.

Въпреки това, според стюардесите, предварителното планиране може и да не ви подготви за пълната реалност на полетите през 2021 г. - и това не се дължи само на COVID-19.

"Може би сте виждали новинарски репортажи за агресивните пътници или конфликти на борда на авиокомпаниите тази година", казва Сара Нелсън, международен президент на Асоциацията на стюардесите-CWA, която представлява около 50 000 стюардеси в 17 авиокомпании. "От началото на тази година до Федералната авиационна администрация са изпратени повече от 5000 съобщения за пътници, които са били агресивни. Това е повече, отколкото през цялата 31-годишна история на воденето на статистика за подобно поведение. А ние дори още не сме приключили с годината!"

А някои пътници са изправени пред огромни глоби и евентуално - съд. Данните на FAA показват, че повече от 70% от инцидентите в самолетите тази година са заради маски. Но на какво се дължи това?

"Много вероятно е хора да пътуват за първи път от началото на пандемията. Възможно е те да са забравили или просто да не знаят, че пътуването по въздух има цял набор от правила, за да бъдат всички в безопасност", обяснява Нелсън. "Трябва да преминете през охрана и на практика да се съблечете, за да покажете, че не сте заплаха. Не можете да пушите - това беше практика преди много години. Всеки трябва да се съобразява със сигналите за носене на колани и т.н. Сега хората трябва да носят маска от момента, в който стъпят на летището, до момента, в който напуснат следващото летище в края на пътуването си. И между другото, това вече не е политика на авиокомпанията, това е федерално изискване от февруари."

Носенето на маски се налага, за да могат да бъдат в безопасност онези, които не са ваксинирани. Но много хора ги приемат като политическо ограничение.

"Аз съм стюардеса от 25 години и през цялата ми кариера, когато има нещо, което се случва в социален или политически план, виждаме последствията върху въздушния транспорт", обяснява Нелсън.

Кавгите на борда на самолета, по думите на стюардесата, не само й пречат да си върши работата, но и са заплаха за пасажерите.

"Това се отразява на способността на стюардесите да вършат работата си. Преди 11 септември ние първи реагирахме на извънредни ситуации, свързани с безопасността и здравето на борда. Но след 11 септември станахме и последната отбранителна линия на авиационната сигурност срещу тероризма. Тези смущения на борда не само са заплаха за екипажа, но и за пасажера поради възможността хората да бъдат наранени директно при тези изблици на насилие. Те отвличат и вниманието на екипажа, което може да бъде използвано, за да се създаде разсейване и да се извърши по-голям атентат. Имали сме някои случаи, когато хора са се втурнали към пилотската кабина. А това е много сериозно безпокойство, добавя тя. - Със сигурност пътуването ви може да бъде прекъснато. Когато някой отказва да си сложи маска във въздуха и конфликтът е достатъчно лош, полетът ви може да бъде отклонен."

Но сега конфликтите не винаги е свързан само с маски. "Хората се разстройват от всякакъв вид инструкции за безопасност: "Вдигнете си масичката. Бихте ли вдигнали седалката си, моля, така че да не опира в колене на мъжа зад вас?"  Изобщо, разстройват се от всякакъв вид инструкции. Хората не обичат да им се казва, че не могат да пият алкохола си. И фактът, че са пили, също допринася за някои инциденти, защото правят неща, които може би не биха правили, ако не бяха пияни."

Полови, расови и хомофобски обиди съставляват 61% от инцидентите според проучване сред стюардесите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase