Жена, за която се смята, че е на около 70 години, е родила успешно първото си дете чрез "чудодейна" инвитро процедура в Западна Индия.

Д-р Нареш Бханушали, гинеколог от град Бхудж в щата Гуджарат, заяви пред The ​​Independent, че е провел успешно процедурата на Дживубен Валабхай Рабари. Жената е родила бебето си на 9 септември.

"Това е рядък случай, можете да го наречете чудо. Практикувам от 20 години съм провел над 1000 инвитро процедури, но никога не съм виждал подобен случай. Въпреки че сме щастливи, че случаят е успешен, ние все още призоваваме хората да не опитват да забременеят в напреднала възраст", ​​казва д-р Бханушали.

Документите за прием в болница, прегледани от The Independent, не посочват дата на раждане на Рабари, тъй като тя не притежава никакви документи, които да доказват нейната възраст, като например лична карта на избирател или акт за раждане. Това е често срещан проблем в селските райони на Индия. Лекарите обаче твърдят, че тя е посочила, че е на около 70 години.

Млекопроизводител от село Рапар, разположено на около 100 километра от Бхудж, Рабари призова лекарите да пренебрегнат възрастта й и да опитат да проведат процедурата, тъй като тя отчаяно иска да има дете.

"Казах й, че е твърде стара и това е твърде опасно за здравето й, но тя не ни послуша. Започна да плаче, казвайки "Дори и да умра, ще бъда щастлива, че поне съм опитала да имам дете“", спомня си д-р Бханушали, който ръководи процедурата в Центъра за процедури инвитро в Бхудж.

Д-р Бханушали каза, че Рабари се е обърнала към него за първи път преди около година и половина, след като четирима членове на нейното семейство успешно са заченали чрез инвитро процедури, проведени от него.

"Обясних, че всички членове на семейството са на възраст между 45-50 години, така че е възможно успешно инвитро лечение. Опитах се да я откажа, обяснявайки рисковете, казвайки й, че дори може да загуби живота си, но тя беше толкова емоционална, че в крайна сметка се отказах", разказва той.

За да проведат процедурата, лекарите първо уголемяват матката на Рабари и й прилагат хормонални лечения за започване на менструация, тъй като тя е била в постменопауза повече от 20 години. Тогава лекарите прехвърлят един ембрион с помощта на инвитро.

"При рутинни инвитро лечения ние пренасяме множество ембриони, но в нейния случай прехвърлихме само един, тъй като матката й не би могла да се справи с повече", казва д-р Бханушали.

Кръвните тестове, проведени 15 дни по-късно, разкриват, че тя е заченала успешно.

"Бебето се развиваше правилно, без никакви аномалии. Но на осмия месец кръвното й налягане беше високо и ние решихме да изродим детето един месец по-рано", каза д-р Бханушали.

Както процедурата, така и постоперативните грижи преминават гладко, без никакви усложнения. Момченцето, на име Лаало, е държано в интензивното отделение за 15 дни, след което и майката, и детето бяха пуснати да се приберат.

"Бяхме загрижени какво ще се случи с бебето, ако Рабари умре. Но членовете на нейното семейство и няколко от нейното село дойдоха и ме увериха, че ще се погрижат за детето, ако нещо се случи с пациента", казва Бханушали.

Лекарите казаха, че макар да са полагали максимални грижи за проследяване на хемоглобина й, и са привлечени специалисти по критични грижи, включително кардиолози, за да се гарантира, че няма да възникнат усложнения, успешното раждане остава изключение.

"Въпреки че се погрижихме изключително много, трябва да кажа, че тя имаше късмет и ние имахме късмет, че процедурата беше успешна", на мнение е лекарят.

Коментари Напиши коментар

53

:)

преди 1 месец

До Анонимен 52 - Трай, не думай! Ще дадеш идея на някое НПО, което ще излезе със становище, че след като се возят безплатно в обществения транспорт, ромите трябва да получат това право и по отношение на инвитрото. И като ще се извият едни километрични опашки от ромки над 45-50 г., които ще искат безплатно инвитро, за да продължат да живеят на помощи и детски надбавки, леле, леле, леле!

52

хм

преди 1 месец

Що бе нашия Ицко Финци опложда на 90!

51

Анонимен

преди 1 месец

Добре че индийците тук не са се сетили за инвитро, иначе както започват да раждат на 12- 13г., ако карат до 80 ще е ужас!