Снимка: БГНЕС

Колумбийското правителство най-накрая започна стерилизация на десетки хипопотами, първоначално пренесени в Колумбия от прословутия кокаинов крал Пабло Ескобар.

Още по темата

Регионалната автономна корпорация на Колумбия от реките Негър и Наре (Cornare) - агенция за опазване на околната среда, обяви стерилизацията на 24 от над 80 хипопотама, живеещи в реките близо до бившата имение на Ескобар - Hacienda Napoles. Преди три десетилетия Ескобар, тогава лидер на скандалния картел Меделин, внася нелегално хипопотамите за личния си зоопарк, заедно с лъвове, жирафи и редица други екзотични животни и птици

Стерелизацията на животните се налага, тъй като популацията на хипопотамите в страната продължава да се увеличава, като някои смятат, че броят на хипопотамите може да стигне 1400 до 2039 г. През последната година изследователите твърдят, че без намеса инвазивните хипопотами представляват значителна заплаха за околната екосистема.

В широко популяризирана статия група биолози призовават хипопотамите да бъдат убити,тъй като те "оказват значително влияние върху геоморфологията, хидрологията и свързаността, като валят, търкат и компресират дъното на водните тела [... ], което може да бъде критично за мигриращите видове."

"За мен това, което е необходимо тук, е да защитим и запазим целостта на нашата екосистема над екзотичен вид", казва Натали Кастелбланко-Мартинес, един от съавторите на изследването, пред VICE News през юни, "дори и този екзотичен вид да е супер харизматичен и супер сладък. "

От Cornare казва, че стерилизациите е възможна благодарение на помощта на правителството на Съединените щати, което дарява 55 дози GonaCon - имуноконтрацептивна ваксина, използвана в управлението на дивата природа.

"В рамките на една седмица професионалистите бяха в град Пуерто Триунфо (Антиокия), за да извършат това, което се очаква да бъде световен референт за контрол на нахлуващата популация на хипопотами, което е уникален случай в целия свят", пишат от Cornare в прессъобщението си. "Бяха приложени две стратегии за лечение на хипопотами. От една страна, лекарствата се прилагат чрез стрелички върху животни, които се хранят и улавят всеки ден в специално проектиран загон, а от друга страна, директно в езерата. "

Докато стерилизирането на хипопотамите е далеч хуманитарното решение от тяхното избиване, от Cornare признават, че това "определено не е решение", а "би помогнало за поддържане на стабилността на популацията". И все пак, ако успее, организацията казва, че случаят може да се превърне в модел за подобни усилия за справяне с инвазивните видове навсякъде по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase