Снимка: Pixabay

След като прекараха 29 дни загубени в морето заради развален GPS, двама мъже от Соломоновите острови бяха спасени край бреговете на Папуа Нова Гвинея - на 400 километра от мястото, където е започнало пътуването им.

Ливай Нанджикана и Джуниър Кюлони потеглият от остров Моно, в западната провинция, Соломоновите острови, сутринта на 3 септември в малка моторна лодка с мощност 60 конски сили. Двамата мъже планират да пътуват на 200 км на юг до град Норо на остров Нова Джорджия, използвайки западния бряг на остров Вела Лавела и остров Гизо вляво като ориентир.

"Ние вече сме пътували по този маршрут и трябваше да е ОК", казва Нанджикана.

Но дори и за опитни моряци, като Нанджикана, Соломоновото море, отделящо Соломоновите острови от съседната му страна, Папуа Нова Гвинея, е известно с това, че е непредсказуемо. Само няколко часа след началото на пътуването си те се сблъскват със силен дъжд и вятър, което затрудняваше виждането на бреговата линия, която трябваше да следват.

"Когато дойде лошото време, ситуацията не беше добра, но стана по-лошо и страшно, когато GPS-ът ни умря", разказва той. "Не можехме да видим къде отиваме и затова решихме да спрем двигателя и да изчакаме, за да спестим гориво."

Нанджикана и Кюлони оцеляват с портокали, които бяха влези за пътуването, кокосови орехи, събрани от морето, и дъждовна вода, която улавят с помощта на парче платно. Те плават на около 400 км северозападно в продължение на  29 дни, като накрая забелязват рибар край бреговете на Нова Великобритания, Папуа Нова Гвинея .

"Не знаехме къде сме, но не очаквахме да бъдем в друга държава", казва Нанджикана.

Мъжете са толкова слаби, че когато пристигат в град Помио на 2 октомври, трябва да бъдат носени от лодката и до близката къща. Оттогава те са прегледани в местна здравна клиника и засета остават под грижите на Джо Колеало, който казва пред местната телевизия, че "Сега живеят щастливо с нас".

Нанджикана споделя, че е намерил някои положителни страни от преживяното, като принудителното откъсване от хаоса на глобална пандемия. "Нямах представа какво се случва, докато бях в морето. Не съм чувал за COVID или нещо друго", казва той. "Очаквам с нетърпение да се върна у дома, но предполагам, че беше хубава почивка от всичко."

Мери Валененеа, главен офицер на Министерството на външните работи и търговията на Соломоновите острови, със седалище в Папуа Нова Гвинея, заяви, че те са в контакт с Нанджикана, за да гарантират, че са предприети необходимите мерки, така че и двамата мъже да могат да се върнат у дома.

На север от остров Моно, откъдето двамата мъже са отплавали, е остров Бугенвил в Папуа Нова Гвинея.

През юли лодка, превозваща министъра на здравеопазването на Бугенвил Чари Напто, съпругата му, техния син и четирима други, изчезна в бурно море. Намерен е само един човек, местен учител.

Само седмици по-рано друга лодка изчезна край брега на Бугенвил с 13 пътници на борда, завършвайки на 50 км северно от дестинацията си 36 часа по-късно. Началникът на полицията на Бугенвил Франсис Токуа оттогава заяви, че правителството обмисля да ограничи пътуването с лодка по време на лошо време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase