Снимка: Pixabay

Невъзможно е да се създаде хапче срещу стареенето, приносът на гените към продължителността на живота е около 25%, докато начинът на живот на човек допринася с 50%, каза директорът на Руския геронтологичен научно -клиничен център „Н. И. Пирогов“, главен гериатър на свободна практика от Министерството на здравеопазването на Русия Олга Ткачева, цитирана от TACC.

"Хората чакат да кажа, че има такова хапче за старостта – взимаш го и всичко е готово. Няма такова хапче. Стареенето е много сложен и комплексен процес. За да спрем стареенето, да забавим стареенето, ние също трябва да действаме по този начин - комплексно", каза тя.

Ткачева уточни, че продължителността на живота се определя от редица фактори, от които генетиката заема само една четвърт. "Колкото по-възрастен е човек, толкова по-важна е генетиката за него. По правило хората, които са преминали границата на 90, на 100 години са хора, които имат определен генотип на дълголетници. Но като цяло приносът на генетиката е 25%, друга част е заета от екология, условия на живот, ниво на медицинска помощ, но 50% са така наречените поведенчески рискови фактори, начин на живот <...>, които зависят от самия човек, никой няма да му запази здравето, той на първо място трябва да се обича и да мисли за собственото си здраве, а медицината само помага на (човек) “, обясни експертът.

"Има перспективи, терапия с генно инженерство, регенеративна медицина - всичко това е медицината на бъдещето, която със сигурност ще удължи живота. Но днес най -важното е да използваме методите, които познаваме добре. Дори не можем да ги приложим напълно днес, защото не можем да убедим пациентите, че трябва да мислят за собственото си здраве и какво ще се случи с тях“, заключи Ткачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase