Снимка: Istock

Ако искате да почиствате дома си с натурални средства, оцетът е едно от тях. С него успешно могат да бъдат почистени различни предмети в бита и уреди, които ползвате всеки ден. Въпреки че има някои повърхности, които не трябва да се почистват с оцет, като мраморните плотове например, оцетът е много подходящ в редица случаи. Ето някои от тях.

Кафемашина

Любителите на кафето знаят колко бързо се замърсява кафемашината. Ежедневната ѝ употреба предполага отлагания на кафе и други нечистотии по вътрешните и външните части на уреда. Важно е кафемашината да се почиства редовно, защото мръсотията крие риск от бактериален растеж и евентуални инфекции.

Оцетът върши чудесна работа за почистване и дезинфекция на кафемашини, защото с него може да се почисти както отвън, така и отвътре.

За да почистите отвън е достатъчно да втриете гъба, напоена с оцет в повърхностите на кафемашината. Ако се притеснявате да не нараните някоя от частите, разредете оцета с малко вода.

За да почистите кафемашината отвътре, смесете равни части вода и оцет. Излейте течността във вътрешността на кафемашината и пуснете цикъл на работа. Повторете циклите, докато цялата течност премине през вътрешността на машината. За да изплакнете, пуснете цикъл с чиста вода.

Микровълнова фурна

По микровълновата залепват всякакви упорити остатъци от храна и мазнина. Често те са много трудни за почистване. С помощта на оцета ще ги разтворите лесно и ще накарате микровълновата да блесне отново.

Напълнете купа с равни части вода и оцет. Оставете я в микровълновата и пуснете за 7 до 10 минути. Когато се освободи достатъчно пара, наситена с оцетна киселина, остатъците от мръсотия ще се разтворят и ще станат лесни за почистване. Използвайте гъба, за да премахнете размекнатата каша от мазни остатъци.

Още по темата може да прочетете в  Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase