Снимка: istock

Едни от най-често консумираните зеленчуци през цялата година са краставиците. Те съдържат около 90% вода, лека храна са, което ги прави подходящи за нашата здравословна диета. Смята се, че консумацията им спомага за намаляване на стреса, заздравява костите, намалява количеството пикочна киселина (още за ползите от краставиците вижте тук). Оказва се обаче, че в някои случаи, краставиците могат да имат странични ефекти.

Често уриниране
 
Краставиците са естествени диуретици, което означава, че насърчават производството на урина. От една страна това ги прави подходяща храна за хората, които са склонни да задържат излишни течности. Краставиците са полезни, когато се консумират в умерени количества. В противен случай, заради загубата на телесни течности, прекомерната им консумация може да доведе до дехидратация. 

Може да са токсични
 
Вероятно сте попадали на краставици, които имат горчив вкус? Съединения, известни като кукурбитацини, могат да доведат до горчивия вкус на зеленчуците и ако са във високи нива могат да са токсични. Горчивият вкус е по-концентриран около стъблото и в кората на краставиците. Все пак, след като сте обелили краставиците, премахнали сте стеблото им имат горчив вкус, не ги консумирайте. 
 
Подуване и газове в корема
 
Случвало ли ви се е след консумация на краставици да имате храносмилателни неразположения? Те отново се дължат на кукурбитацините, причиняващи подуване на корема, стомашни болки. Не бива да забравяме, че тези зеленчуци също съдържат и доста фибри, което също може да доведе до дискомфорт.
 
Всички странични ефекти от краставиците вижте в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase