Снимка: istock
Мозъкът се нуждае от качествени хранителни вещества, за да функционира добре и за да е предпазен от ранни дегенеративни заболявания, които могат да навредят на нормалните му функции в бъдеще. Добрата храна за мозъка е важна не само за бъдещото му състояние, но и за моментното. Ако не се храните разнообразно и здравословно с храни, полезни за мозъка, паметта и концентрацията ви може да пострадат, а това да се отрази на ежедневните дейности, с които се занимавате. 
 
Има някои храни, които е добре да избягвате, ако искате мозъкът ви да функционира правилно и да е в добро здравословно състояние. 
 
Преработени меса и деликатеси 
 
Преработените меса съдържат редица подобрители, които не са полезни за мозъка. Освен това тези деликатеси са много богати на сол и наситени мазнини, които оказват вредно влияние върху функциите на мозъка. Редовната и изобилна консумация се свързва с повишен риск от ранна деменция и рак, според проучване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, цитирано от healthdigest.com. 
 
Захар 
 
Захарта е навсякъде около нас. Тя се съдържа не само в сладките храни, десертите, печивата, сладкишите. Тя се влага и в редица готови, пакетирани и предварително приготвени храни, включително и солени такива. Много хора не подозират колко големи количества захар приемат, без да знаят, именно заради тези храни. 
 
Добавената захар предизвиква възпаления в тялото. Тези възпаления оказват изключително вредно влияние върху състоянието и функциите на мозъка. Ако сведете приема на захар до минимум, мозъкът ви ще ви е благодарен. 
 
Алкохол 
 
Злоупотребата с алкохол е доказано вредна не само за мозъка, но и за целия организъм. Не само злоупотребата обаче е опасна. Редовната консумация на алкохол е тих убиец на мозъчната дейност, както и на дейността на редица други органи и системи в тялото. Изследване, цитирано от healthdigest.com констатира, че не само прекомерната, но и редовната консумация на алкохол в малки количества има вредни влияния върху мозъка, водещи до увреждането на функционалните му нервни клетки.

Всички вредни за мозъка храни вижте в Az-jenata.bg тук

 

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 4 месеца

3, буля Пена, фруктозата е вредна, не глюкозата. Както казва един колега по-долу, поредния нескопосан превод на някой помилил се за джурналлист

10

Анонимен

преди 4 месеца

НЕСКОПОСАН ПРЕВОД НА НЯКОЯ ПУБЛИКАЦИЯ, РЕКЛАМИРАЩА ОПРЕДЕЛЕНИ ПРОДУКТИ И ПОРАДИ ТОВА НЯМАЩА НИЩО ОБЩО СЪС ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ. МОГАТ ДА И ВЯРВАТ САМО ХОРА, КОИТО НЯМАТ АКЪЛ В ГЛАВИТЕ СИ И ТАКИВА, КОИТО НИКОГА НЕ СА ПРОВЕРЯВАЛИ СЪС СОБСТВЕН ОПИТ, А СЪЩО И ТАКИВА ЗА КОИТО НЕСКОПОСАНИ РЕКЛАМИ ПО КАБЕЛАРКИТЕ НА ЧУДОДЕЙНИТЕ "ПРОДУКТИ" СА ВЪРХЪТ НА ПОЗНАНИЕТО!!!

9

Анонимен

преди 4 месеца

Изброените в статията храни са изключително вредни за организма. Коментарите по-долу, с които се отрича този факт са написани от тотално необразовани хора и ниско интелектуално ниво.