Снимка: БГНЕС

Това, което най-много дразни местен кмет, е дързостта на туристите, които се опитват да прикрият престъплението си на белоснежния плаж Синис по западното крайбрежие на остров Сардиния.

Една сутрин в края на юли посетителите - двойка с дете, от континентална Италия - са забелязани от друг плажуващ да пълнят пластмасова бутилка с пясък. Свидетелят на деянието незабавно се обадил в полицията.

"Когато полицията пристигна, двойката отрече престъплението и дори се опита да скрие бутилката под кърпа за плаж", разказва Андреа Абис, която е кмет на Кабрас, град и община, която може да се похвали с 20 мили девствена брегова ивица. "За съжаление това не е рядко явление."

Двойката е глобена с 1000 евро на място.

Всяко лято тонове пясък се ограбват от плажовете на Сардиния, въпреки че от 2017 г. е незаконно да се взимат пясък, черупки и камъчета от средиземноморския остров.

Глобите варират между 500 и 3000 евро, а заловените хора, които са се опитвали да напуснат острова със значителни количества пясък, са заплашени от затвор.

По-голямата част от виновните са чужденци, които не могат да устоят да донесат вкъщи сардински пясък за спомен, да го положат в аквариумите си за или да го продават онлайн.

Северните европейци са особено склонни да пълнят своите кемпери с пластмасови бутилки, пълни с пясък, всяка от които е обозначена с името на плажа, откъдето е откраднат.

През 2019 г. полицията хвана френска двойка с 40 кг пясък, съдържащ се в 14 големи пластмасови бутилки в багажника на колата им, докато те се канят да напуснат острова с ферибот.

"Това беше най-поразителният случай досега", казва Карло Лазари, командир на групата на финансовата полиция в Олбия. "Двойката искаше истински сардински пясък за да украси аквариума им."

Лазари е част от специално полицейско звено, което наблюдава трите летища и пристанища на острова. Всеки ден през лятото те намират бутилки с пясък, при проверки на багажа на туристите. Екипът също претърсва интернет за незаконни продажби.

"Има подходящ онлайн пазар и търсенето на пясък от Сардиния е голямо. Повечето купувачи са колекционери на пясък", обяснява Лазари.

Само през този сезон са издадени глоби на стойност хиляди евро. Лазари казва, че мнозинството от хората не осъзнават, че са извършили нарушение, и обикновено плащат глобата бързо, за да избегнат правни последици.

Информационна кампания в телевизията, радиото и социалните медии бе засилена това лято, подчертавайки престъплението и колко вредно е за околната среда на Сардиния. Патрулите  и указателните табели на плажовете ясно предупреждават, че кражбата на природни ресурси е строго забранена.

"Не искаме да тероризираме туристите, които за Сардиния са ресурс, а да информираме хората", казва Лазари. "Повече от всичко, нашата цел е да опазим околната среда."

С течение на времето природозащитниците в Италия се опасяват, че отстраняването на пясък може да доведе до намаляване на плажовете, особено тези като Sinis, който е покрит с бял и розово оцветен кварцов пясък, който се получава от ерозията на скали.

"Наричаме го изкопаем пясък, защото от геоложка гледна точка зърната не се възпроизвеждат и затова всяко загубено зърно не може да се възстанови", казва Абис.

През 2015 г. служители на летища и пристанища в цяла Сардиния се събраха, за да създадат Sardinia Robbed and Plundered - доброволческа група, която публично осъжда инциденти с кражби на пясък и прекарва по-голямата част от зимата, запълвайки плажовете, откъдето са били взети песъчинките.

"Това е трудна работа, но е и много удолетворяваща, тъй като знаем, че правим нещо добро за околната среда", казва Франко Муро, президентът на Sardinia Robbed and Plundered. "Ние сардинците сме много привързани към нашия остров."

Муро каза, че всяко премахване на пясък "създава смущение в екосистемата и нейната динамика".

Сред най-желания пясък в Сардиния е този, който може да бъде открит на Будели - необитаем остров край северното крайбрежие, който е известен със своя розов плаж Spiaggia Rosa. Преди да бъде забранено на туристите да стъпват на ивицата през 90-те години, кражбата на пясък е редовно явление.

Има и хора, които съжаляват за прегрешенията си и връщат пясък в Сардиния. Изложени в музея на минералогията и дивата природа в Капрера, остров близо до Будели, са проби от пясък, а към тях са добавени признателни писма. В някои случаи кражбите датират от 80-те години на миналия век.

"Когато отидох в Карибите, се върнах с няколко снимки за спомен и нищо друго", казва Томазо Гамбони, управител на музея.

Гамбони и други доброволци ежедневно наблюдават плажовете на архипелага Ла Мадалена, за да гарантират чистота и да напомнят на плажуващите за правилата. "Понякога ние, природозащитниците, чувстваме, че битката е загубена", казва той. "Получаваме много обиди, когато се опитваме да образоваме хората на плажа."

"Всеки път, когато пясъкът се краде, се чувствам така, сякаш моето бъдеще, това на Идрен се отнема. Хората крадат нещо, което никога не може да бъде възстановено", казва Абис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase