Снимка: Pixabay

Изминалият юли е бил най-горещият месец на Земята в цялата история на наблюденията, провеждани в продължение на 142 години. Това съобщи американската Национална администрация за океани и атмосфера (NOAA).

Новият рекорд „недвусмислено“ доказва, че „изменението на климата е причинено от човешко влияние“, съобщи "Дойче веле".

Средната температура на повърхността на сушата и океана през юли 2021 г. надхвърля същия показател от 20 век с 0,93 градуса.

Както бе отбелязано в NOAA, най-горещият юли е регистриран в Азия, както и в Америка и Африка. В Европа това е бил вторият най-горещ юли в историята.

Преди това юли 2016 г. се считаше за най-горещия месец, като записаните показатели се различават от настоящите само с 0,01 градуса.

Новият рекорд е поредната стъпка по "тревожния и разрушителен път" на глобалното изменение на климата, каза шефът на NOAA Рик Спинрад.

В същото време Европейският център за наблюдение на изменението на климата Коперник оцени миналия юли като третия най-горещ месец в историята.

Според първата част на доклад на Междуправителствената комисия на ООН по изменението на климата (IPCC), публикуван миналата седмица, Земята се затопля по-бързо, отколкото се смяташе досега, и ще бъде с 1,5 градуса по-топло до 2030 г., отколкото в предииндустриалната епоха. Политиците и организациите по целия свят нарекоха доклада сигнал за събуждане и призоваха за много по-амбициозни усилия за справяне с изменението на климата. Спинрад нарече доклада „отрезвяващ“. Според него документът "недвусмислено" доказва, че "изменението на климата е причинено от човешко влияние".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase