Снимка: БГНЕС

Джеф Безос загуби само за миг титлата си "най-богатия човек на планетата“ на 20 юли, когато космическият му кораб Blue Origin с него на борда достигна "ръба на Космоса" по време на близо 11-минутен полет, след което последва възстановяване на първата му позиция при успешното приземяване.

Сега обаче мултимилиардерът отново отстъпи първата позиция на най-богатия човек в света, но този път, защото нетната стойност на неговото богатство се срина само в рамките на ден с 13,9 млрд. долара, съобщава MarketWatch.

Богатството на Безос намаля съществено, тъй като в края на миналата работна седмица акциите на Amazon се сринаха със 7% в резултат на по-слаби от очакваното финансови резултат на технологичния гигант през второто тримесечие.

Това позволи на френския магнат Бернар Арно да претендира за позицията на най-богат човек на планетата. Арно оглавява конгломерата за луксозни стоки LVMH, чиито дъщерни дружества включват Louis Vuitton, Sephora, Moët & Chandon и Tiffany & Co.

Въпреки че глобална Covid пандемия и последвалата икономическа рецесия би трябвало да върнат малко назад пазара на луксозните стоки, Бернар Арно успя да увеличи богатството си с близо 100 милиарда долара през първата година от пандемията.

В началото на тази седмица нетната стойност на богатството на Арно се оценява на 195,8 млрд. долара, докато това на Джеф Безос на 192,6 млрд. долара.

Безос влезе в историята през 2020 г. като първият човек, че е спечелил 200 млрд. долара, тъй като по това време неговата компания Amazon се радваше на големи печалби заради наложения Covid локдаун по света, което допринесе за силно поскъпване на акциите на водещата компания за електронна търговия на дребно.

Двамата милиардери си съперничеха за първото място на най-богатите в света през май и юни тази година, преди да бъде сложен край на 50-дневната поредица за Безос начело на класацията, според списание "Форбс".

В света има общо 2755 милиардери, 86% от които са по-богати, отколкото преди година, като общото им богатство се увеличи с 5 трилиона долара през 2020 година.

Коментари Напиши коментар

15

До 1ви

преди 1 месец

Комплексарът си ти, бебчо.

14

Анонимен

преди 1 месец

Ето я цялата работа: "В света има общо 2755 милиардери, 86% от които са по-богати, отколкото преди година."Целият свят гори, милиони хора изгубиха работата си, изгоряха спестявания, имоти и какво ли не, а нашите момчета богатеят. Браво.

13

Lina

преди 1 месец

Бернар Арно- баща на Антоан Арно - собственик на LV, Guerlain , Loreal и още доста луксозни марки . Интерсно- въпреки цялото залостване хората продължават да купуват помпозните маркови стоки на този помпозен лейбъл.Ковид - лукс. Явно не само тоалетната хартия се е търсила ударно, за да излезе на първо място този холдинг?