Снимка: БГНЕС

Германия обяви, че ще трябва да си прибере близо 22 500 литра бира от Афганистан, докато силите на НАТО се готвят да се изтеглят.

Командирите наскоро забраниха на войниците да пият на фона на нарастващото насилие в Афганистан преди изтеглянето.

Местните сили не успяха да продадат алкохола поради религиозни и културни различия в Афганистан. Говорител на министерството на отбраната заяви в понеделник, че са намерили цивилен изпълнител, който да репатрира напитките, съобщават от BBC.

През април американският президент Джо Байдън обяви, че всичките му сили ще се изтеглят от Афганистан на 11 септември 2021 г. Съюзниците от НАТО скоро обявиха, че ще последват примера им.

Оттогава в страната се наблюдава прилив на насилие. Правителството, САЩ и НАТО обвиняват талибаните - твърдо ислямистко движение, които според тях досега не е изпълнило ангажиментите си за намаляване на насилието - твърдение, което групировката отрича.

Der Spiegel за първи път съобщи в петък, че германските войски са имали огромен излишък на алкохол в своите бази в страната. На германските войници обикновено се разрешават две кутии бира на ден или еквивалентна мярка на друг алкохол.

Повече от 60 000 кутии бира и стотици бутилки вино и шампанско са в лагер Мармал близо до Мазар-и-Шариф в Северен Афганистан, съобщава вестникът.

Говорителят Кристина Руци обяви в понеделник, че изпълнителят ще ги върне обратно в Германия, преди да напуснат последните германски войски.

Германия има повече от 1100 военнослужещи все още в Афганистан. Около 59 от нейните войници са загинали в страната от началото на конфликта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase