Първите бутилки от "занаятчийски дух", направени от ябълки, отглеждани близо до атомната електроцентрала в Чернобил, са иззети от украинските власти.

Компанията Chernobyl Spirit съобщи, че 1500 бутилки алкохолна напитка "Атомик" са конфискувани на 19 март и са отнесени в прокуратурата на Киев. Служителите взели пратката от камион в дестилерия в Карпатите.

Производителят казва, че напитката е първият потребителски продукт в Чернобил след ядрената катастрофа през 1986 г.

Сега те очакват резултата от разследване на украинските служби за сигурност, но казват, че "нямат представа" защо пратката, която е била предназначена за Великобритания, е била конфискувана.

"Изглежда, че ни обвиняват, че използваме фалшиви украински акцизни марки", обяснява проф. Джим Смит, учен, който прекарва дълги години в изучаване на зоната около "Чернобил", преди да създаде компания "Чернобилски дух" с украински колеги. "Но това няма смисъл, тъй като бутилките са за британския пазар и са ясно обозначени с валидни акцизни марки в Обединеното кралство."

Компанията, която произвежда "Атомик" , се управлява от учени, които работят в опасната зона около "Чернобил"  от 4000 квадратни километра. Тя е изоставена след ядрената катастрофа през 1986 г. Проучванията им включват отглеждане на експериментални култури, за да се установи дали зърното и друга храна, отглеждана в зоната, могат да се използват за производство на продукти, които са безопасни за консумация.

Когато е произведено първото мартини с водка "Атомик" през 2019 г., проф. Смит, който е базиран в Университета в Портсмут, обяснява, че тя "не е по-радиоактивна от всяка друга водка".

Оттогава той и колегите му коригираха рецептата си, за да направят спирт на базата на ябълки. Тези ябълки се отглеждат в квартал Народичи - район непосредствено извън зоната, където земеделието и развитието все още са силно ограничени.

Компанията планира да използва част от печалбата си, за да помогне на общности в Украйна - включително в Народичи - които все още са засегнати от икономическото въздействие на ядрената катастрофа.

BBC News се свързва с прокуратурата в Киев за коментар, така и не получава отговор.

Д-р Генадий Лаптев, един от съсобствениците на компанията и ликвидатор в Чернобил, който работи там през първите седмици след инцидента, казва: "Надяваме се този проблем да бъде разрешен, за да можем да продължим работата си, опитвайки се да помогнем на засегнатите от опустошителното социално и икономическо въздействие на Чернобил върху общностите ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase