Снимка: istock

Доматите са любим зеленчук, който омагьосва небцето с киселата си сладост. Кой не обича хрупкави, сочни, леко сладки домати с кисела нотка, които правят всяко ястие и салата превъзходни.

Доматите обаче са сравнително нетрайни. Онова, което повечето хора правят, за да ги съхранят за по-дълго, е да ги сложат в хладилника. Това е и една от най-големите грешки в съхранението на доматите.

Според фермера Матю Кестерсън, който в интервю пред realsimple.com споделя опита си в съхранението на доматите, този прекрасен зеленчук не трябва да се слага в хладилник.

Охлаждането стопира процесите на зреене на домата. Ако сте купили почти узрял домат, който се нуждае от още малко време, за да узрее напълно, той изисква топлина и светлина. Слагането му в хладилника блокира тези процеси.

Ако сте си купили напълно узрели домати, отново не ги слагайте в хладилника, защото това намалява ензимната им активност, нарушава текстурата и цвета им, може да навреди и на вкусовите им качества.

Забавянето на ензимната активност на зрелите домати може да влоши вкуса им и това да се отрази на ястията и възприятията ви. Ако все пак сте държали домата в хладилника е добре да го извадите за няколко часа или денонощие оттам, преди да го консумирате. Топлината в помещението ще активира отново до известна степен ензимите на домата и ще възвърне вкусовите му качества.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase