Istock

С течение на времето кожата ни се отпуска и при някои първите признаци на стареене се появяварт след 25-30 години. В един момент жените установяват, че има продукти, които са използвали често, но вече не им вършат работа. Причината е, че с изменението на текстурата на кожата, се налага изключването на конкретни съставки и включването на нови.

Най-добрият начин да имате здрава и по-млада кожа е превенцията, но ако на 30 и 40 сте пренебрегвали някои съвети на дерматолози, то бръчките и фините линии са на лице. А със стреса и забързаният начин на живот на 50 се налага да промените коренно рутинната си грижа, защото лицето ви е сухо и няма онази руменина отпреди 10-15 години.

Навлизайки в 50-те, много жени се сблъскват с менопаузата, която рефлектира отрицателн на живота им. Това си личи и по кожата им. Борейки се със смяната на настроенията и топлите вълни, някои пропускат да почистват лицето си редовно, да не говорим, че не всички ползват крем против бръчки.

"Тъй като средната продължителност на живота се увеличава, това означава, че голяма част от женското население прекарва времето си в период на дефицит на естроген. Той е ключов хормон за редица функции в кожата и често срещани проблеми с нея - от бръчки до сухота“. Това обяснява пред Whowhatwear дерматологът Анджали Махто, според която жените на 50 трябва да преразгледат това, което ползват за кожата си.  

Ето няколко промени, които задължително да направите:

1. Подобрете хидратацията


Жените над 40 се ядосват най-вече на това, че кожата им не е достатъчно стегната и има бръчки, но те се получават вследствие на прекалената сухота.

"Като цяло метаболизмът на кожата намалява. Бариерната функция става по-малко ефективна и това води до транс-епидермална загуба на вода, което означава, че повече вода се губи от кожата. Има и цялостно намаляване на производството на себум и липиди“, обяснява Махто.

Дерматологът посочва, че хидратацията на кожата в този период от живота на жената не бива да се неглижира. Всякакви кремове, серуми и лосиони с активни овлажняващи съставки са за предпочитане.

„Кожата се нуждае от повече влага, за да подобри повърхностната си бариера и не губи хидратация. Керамидите, пептидите, хиалуроновата киселина и глицеринът са съставките, които ще помогнат“, казва Мариам Земани, специалист по лицева естетика.


2. Добавяне на ретинол
 

Той е една от доказаните съставки в грижата за кожата, която действително помага за намаляване на фините линии. Той ускорява клетъчния обмен и подобрява външния вид на лицето. Ако не сте го включили в рутинната си грижа на 40, то е крайно време да промените това.

„Използването му ще помогне за подобряване на тонуса и увеличаване производството на колаген, който намалява с напредването на възрастта, допринасяйки за образуването на бръчки “, казва Земани.

В случай, че включвате ретинола сега, то това трябва да стане постепенно - с продукти, в които концентрациятас му е по-ниска. Така ще дадете време на кожата, за да свикне с него.

 

Кои са другите промени в грижата за кожата след 50, четете в Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase