Снимка: БГНЕС

Измина цяла година без големи музикални събития. Сега столицата на електронната музика, Амстердам, ще се опита да събуди отново клубния живот. 

В Бидингхуизен, съвсем близо до Амстердам, бе организиран двудневен музикален фестивал. Той има за цел да установи дали подобно събитие, където хората танцуват и пият на едно и също място, може да се проведе безопасно, както и да се тества ново COVID приложение.

1500 души получават билет за фестивала, но преди да влязат, те трябва да предоставят негативен PCR тест. Според правилата, всеки трябва да носи предпазна маска за лице, но почти никой не спазва това правило. "Или не го осъзнават, или просто не им пука. Разбира се, рискът при такива събития идва в момента, в който хората започнат да не спазват правилата", казва журналистът на BBC Ана Холиган.

"Всички тези хора са имали отрицателен тест за COVID-19, но това не е нормална обстановка. Те трябва да бъдат възприемани като експериментални мишки", казва  Андреас Вос, професор по контрол на инфекциите.

Много хора приемат използването на толкова млади хора в експеримент като неетично. Но по думите на проф. Вос, всички те са наясно, че има минимален риск. "Ако планираш всичко правилно, това може да бъде безопасно събитие. Това не е опасна обстановка", добавя експертът.

Всеки участник получава устройство, което проследява динамиката му, а експериментът е финансиран изцяло от правителството на Нидерландия.

Разбира се, събитието предизвика и вълна от възмущение, особено след като Нидерландия, както и съседните й страни, все още са под локдаун. По целия свят развлекателната индустрия е спряна, за да бъдат ограничени социалните контакти на хората. Този застой ощети много бизнеса, но и психическото здраве на хората.

"Липсваше ми толкова много, защото наистина обичам да танцувам", казва една от участничките.

"Много се радваме, че може да се срещнем отново по този начин. Толкова е сюрреалистично. Както и да срещнем други хора, да се прегърнем, да си стиснем ръцете", споделят двама приятели.

В последната седмица нивото на инфекциите в страната на лалетата също е скочила с 25%. Участниците във фестивала ще бъдат тествани отново следващата седмица. Ако той не се превърне в огнище на COVID-19, останалите държави ще могат да го използват като пример, за да върнат отново музиката на живо.

Коментари Напиши коментар

18

не ми стана ясно

преди 7 месеца

Всички влизат с негативен PCR тест. Следователно, никой не е заразен в момента на събирането. Или поне процента на заразените зависи от грешния резултат на теста.Ако има заразени след това, те не са се заразили по време на събирането.Тука нещо ни гъбаркат.

17

Атанас Велмазов

преди 7 месеца

Маските са за ОВЦЕТЕ ! Не съм вярвал, че човечеството може да стигне дотам да си прави измислени тестове за да го допуснат на концерт ??? Що за изварщение, 2 години вече няма концерти и спортни събития с публика ??Що за гав.ра и нарушаване на човечките права??2022г ще е повратна за човечеството - или ще има масови протести и гражданско неподчинение, или овцете ще се примирят и приемат ''новото нормално''. От нас зависи- дали сме хора или овце !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

16

Анонимен

преди 7 месеца

Погледнете физиономиите на снимката. Това е бъдещето. Празни погледи и усмивки. Дори няма нужда да им слагат чипове.