Снимка: БГНЕС

Няколко месеца преди да наблюдаваме предизборната надпревара и битката за гласове между Доналд Тръмп и Джо Байдън, целият свят стана свидетел на недоволството на американците, които излязоха на улиците, за да кажат „Не!“ на расизма и полицейското насилие в страната. Повод за протестите, продължили повече от два месеца, стана убийството на 46-годишния Джордж Флойд.

В социалните мрежи все още се разпространява видеото, в което се вижда как полицай задържа афроамериканеца, като го просва на земята и буквално го задушава. Мъжът издъхва в ръцете му, като до последно моли за глътка въздух.
 
„Всичко това е организирано от либералните демократи“, коментира тогава президентът на САЩ и увери хората, че няма да допусне да станат големи сблъсъци. Но в един момент, от мирното шествие, с което започна всичко, се случваха безредици почти всеки ден, при това на различни места от страната.
 
Част от протестърите създадоха движението #BlackLivesMatter, което бе подкрепено от много известни личности. Със специални публикации в социалните мрежи, те говореха открито за расовата дискриминация към чернокожите и изразиха съпричастността си, подкрепяйки финансово афроамерикански организации. Имаше и такива, които излязоха сред гражданите, за да протестират с тях на улицата.
 
Ето кои звезди изразиха гражданската си позиция тази година
 
Холзи
 
Певицата и писателка на текстове бе една от първите известни личности, забелязани на протестите в Лос Анджелис. Тя сподели в социалните мрежи как са я настъпвали, а в един момент срещу нея летели гумени куршуми, изстреляни от органите на реда.
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by halsey (@iamhalsey)

Холзи посочва, че след като на няколко пъти е ходила на протестите, в медиите се появила погрешна информация, че е била задържана от полицията, а по думите ѝ, тя по никакъв начин не е влизала в пререкание с нея. В своя профил в Instagram Холзи показа шокиращи кадри от сблъсъците на улиците.
 
Джей Ло и Алекс Родригес 
 
Латино дивата, нейният годеник, както и техните три деца, се присъединиха към протестно шествие по улиците на Лос Анджелис, носейки различни транспаранти, свързани с „Black Lives Matter“.
 
„Трябва да вземем позиция за това, в което вярваме и да се борим срещу несправедливостите в този свят. Затова продължаваме да протестираме спокойно, докато не настъпи промяна“, написа Дженифър Лопес в Instagram.
 
„Животът на чернокожите има значение“, пишеше на плаката на певицата, която решила да протестира с хората навън след разговор със сина си за смъртта на Джордж Флойд.
 
„Говорихме за това как един човек има права, а друг – не. За това, че тази държава е построена върху вярата за свобода и справедливост за всички“, коментира изпълнителката.
 
Кои други звезди изразиха гражданската си позиция вижте в материала на Tialoto.bg
 
Източник: Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase