Снимка: NASA

Въздействието на пандемията от COVID-19 е толкова голямо, че може да се види и от космоса, според НАСА. В нов доклад Американската космическа агенция отбелязва, че икономическите и социални ограничения в отговор на заразата са довели до забележими промени в околната среда на Земята, поне в краткосрочен план.

В момента изследователите на НАСА използват сателитни и наземни наблюдения, за да проследят тези въздействия върху въздуха, земята, водата и климата. Всички тези данни са събрани в т. нар. табло за управление на Covid-19.

Специалистите отбелязват, че по време на глобалната карантина небето изглежда по-синьо, въздухът е по-свеж, а застроените зони поглъщат по-малко топлина от Слънцето, поради ефекта на "градския топлинен остров". Ефектът се дължи главно на масовото оставане у дома, довело до голям спад в използването на транспортни средства.

Ефектите могат да се усетят не само в САЩ, но и по целия свят. Според Глобалния въглероден проект, световните емисии на парникови газове са спаднали с рекордните 2,4 милиарда тона през 2020 г. - или 7% спад спрямо миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase