Pixabay

Вечерна иглика е растение, развиващо се в Източна и Централна Северна Америка, богато на много активни съставки. От него се правят хранителни добавки и етерично масло, което има доста широка употреба. 

 
Съдържащо линолова и гама-линоленова киселина (омега-6), то е полезно за поддържане нормалната функция на репродуктивната, нервната, сърдечносъдовата, имунната и дихателната система. Тези два компонента изграждат миелина – защитното покритие около нервните влакна и невроналната клетъчна мембрана. 
 
Друга важна съставка на маслото от вечерна иглика са полифенолите, които имат способността да балансират хормоните, антиоксидантна активност и действат противовъзпалително. 
 
Обикновено маслото от вечерна иглика се приема като добавка или се прилага локално, по разписание на лекар – фитотерапевт. Много жени го използват, за да се почувстват по-добре преди и по време на месечния им цикъл, както и да намалят тревожността си, но то има още много предимства за здравето. 
 
Кои са ползите от приема на вечерна иглика?
 
1. Намалява акнето
 
Употребата на масло от вечерна иглика и добавки с екстракт от нея, намаляват акнето и възпалението на кожата. Това се дължи на двете киселини в него, които спомагат за възстановяване на кожните клетки. От друга страна те предотвратяват изпаряването на влагата от тях, като насърчават хидратацията. 
 
Според проучване от 2014 г., цитирано от Helathline, маслото от вечерна иглика може да помогне за облекчаване на хейлит – възпаление на кожата около устата. Това състояние може да се появи след употреба на определени лекарства, например такива за лечение на акне. Друго независимо изследване, посочено от изданието, разкрива още, че добавки с омега-6 намаляват както възпалителните, така и невъзпалителните лезии по кожата. 
 
2. Облекчава екземата
 
Някои страни одобряват лечението на екзема с масло от вечерна иглика. За това доказват проучвания, според които линолова и гама-линоленова киселина може да подобри епидермиса на кожата. Системни прегледи от 2013 г. обаче доказват, че оралният прием не помага при екзема, отколкото локалното им използване.
 
Още за полезните свойства на маслото от вечерна иглика вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase