Снимка: БГНЕС

Как ще се отрази пандемията на обществото ни? На този въпрос отговарят учени от САЩ, които са прегледали 90 научни изследвания, за да предскажат как COVID-19 ще промени социалните норми и поведение сред мъжете и жените, дори и при онези, които не са били заразени. Според тях психологическите последици от пандемията ще доведат до спад в раждаемостта, хората ще остават необвързани по-дълго, а жените ще се сексуализират повече.

Експертите очакват планираната бременност да намалее в отговор на глобалната здравна криза, тъй като хората ще отлагат брака и децата, а това ще доведе до намаляване на населението на някои държави. Спадът в раждаемостта ще окаже лошо въздействие и върху обществото и икономиката, като ще засегне възмощността за работа и помощта за по-възрастните хора. Освен това, неравномерното разделение на допълнителния труд на домакинствата, причинено от затварянето на градовете, може да доведе до нарастване на неравенството между половете и да насърчи повече социален консерватизъм.

Според изследователите "пандемията се превърна в световен социален експеримент", а ние тепърва ще ставаме свидетели на резултатите от нея.

"Психологическите и социалните последици от COVID-19 ще бъдат много дълготрайни", казва авторът на изследването - психологът Марти Хаселтън от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. "Колкото по-дълго продължава пандемията, толкова по-утвърдени ще стават тези промени."

Бъдещите двойки, които са се запознали само онлайн по време на блокирането, може да се разочароват, когато най-накрая се срещнат в истинския свят, предупреждават експертите. "Има ли химия между двойката? Не можете да кажете от разговор по Zoom", казва професор Хаселтън. Липсата на контакт в новите връзки може да доведе до свръхедеализация на потенциалните партньори - погрешно разбиране, което може да означава, че връзката няма да оцелее в реалността.

Това - и пропуснатите възможности за социални срещи - може да доведе до това хората да останат необвързани по-дълго. За разлика от минали кризи, екипът отбеляза, че пандемията не обединява хората и, в повечето случаи, не насърчава увеличаване на състраданието или съпричастността.

Експертите отбелязват, че пандемията е натрупала повече стрес върху жените, които дори преди пандемията са били по-силно стресирани от брака, кариерата и семейните си задължения. Затварянето на училищата например, натовари жените с по-обширни отговорности в сферата на грижите за децата и образованието.

Според професор Хаселтън въздействието на това вече се усеща. По думите й в областта на академичните среди учените от женски пол вече изглежда публикуват по-малко на фона на пандемията - обратното на техните колеги от мъжки пол. Корените на това неравенство не са свързани само в традиционните роли на пола, твърдят изследователите.

Неравенството, изострено от пандемията, може да доведат до "мащабно отстъпление към„ традиционните "норми на пола", в които жените в крайна сметка са зависими от своите мъже като "изхранващи" семейството.

"Следователно последицата от пандемията може да бъде намаляване на толерантността по редица проблеми", пишат изследователите. А това може да включва приемане на "немоногамни връзки, законни за аборта и права за сексуални малцинства - които нарушават традиционните роли на пола и също носят стереотипа на безразборни."

Освен това, според професор Хаселтън, икономическото неравенство може да доведе до това повече жени да се сексуализират, за да се конкурират помежду си за желани мъже.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase