Снимка: MK

История като от страшен филм се разиграла в руска морга преди дни. 81-годишната Зинаида Кононова била обявена за мъртва след операция на червата в Централната районна болница Горшеченски на 14 август.

В 1:10 часа тялото й било откарано в местната морга. Когато една от служителките на моргата дошла на работа 7 часа по-късно, тя не очаквала да види това, на което всъщност става свидетел. Зинаида е просната на пода и далеч не е мъртва.

Жената била ужасена от гледката. Кононова се озовала на пода, след като се опитала да слезе от масата и да избяга от моргата, но не успяла. "Спокойно, бабо. Легни си. Тихо", започнала да й говори изплашената медицинска сестра, а шофьор на линейка, който бил пред моргата, чул необичайния разговор и си помислил, че колежката му е полудяла. Но тогава парамедикът със собствените си очи видял как Зинаида хваща ръката на служителката и я моли за помощ. 

Кононова е увита в топли одеала и веднага е откарана в интензивното отделение на болницата. Служителите на медицинското заведение пък звънят на племенницата й Татяна Куликова и й казват: "Имаме необичайна ситуация. Тя е жива!". Татяна веднага хукнала към болницата, а медицински екип от регионалната столица Курск бил изпратен да се погрижи за възрастната жена.

Докторите били убедени, че Кононова е изпаднала в клинична смърт за повече от 15 минути. Но някак си е успяла да се върне към живота. Тя не познала племенницата си, нито си спомнила, че е претърпяла операция, но започнала да говори за стария си проблем с колената.

По-късно един от докторите и една медицинска сестра признали, че изпратили тялото на Зинаида в моргата час и 20 минути след като била обявена за мъртва, а не два часа, както е по правилник. Ръководството на болницата започва разследване, а ръководителят й д-р Александър Власов обяви, че жената е била реанимирана около 30 минути преди лекарят да обяви, че е мъртва.

"Анестезиологът е много притеснен. Тя се чувства много зле, а и ние сме притеснени за нея. Всеки човек допуска грешки. Какво ще се случи с кариерата й след това все още е под въпрос", казва той.

Сега възрастната дама се лекува в Курск, съобщават от VK News.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase