Снимка: Instagram

Едва на 22 години Мавада ал-Адам получава присъда от две години затвор. Но тя не е престъпник - не е откраднала нищо, не е посегнала на никого.

Мавада просто искала да бъде известна, за това решила да стане инфлуенсър. Преди да бъде арестувана през май, тя публикувала видеа, в които пеела и танцувала облечена с модерни дрехи. Съдията решил, че тези клипове "нарушават семейните ценности" и са "неприлични". Така момичето, което имало 3 милиона последователи в TikTok и 1,6 милиона последоватери в Instagram попаднало зад решетките. 

"Бяхме в пълен шок. Тя не е направила нищо лошо. Не е престъпник. Сестра ми просто искаше да бъде известна", казва Рахма ал-Адам пред BBC. Нейната сестра е едно от пет момичета, които получават същата присъда - две години затвор и глоба от близо 20 хил. долара. Из Египет те става познати като "TikTok момичетата". Освен Мавада в затвора е и една звезда в социалните медии - Ханийн Хосам.

 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

There’s nothing left to worry about The sun and her flowers are here 🤍💙

Публикация, споделена от موده الادهم - Mawada Eladhm (@mawada_eladhm) на

"Тя беше много амбициозна. Мечтаеше да стане актриса", разказва Рахма за сестра си, която имала договори за реклама с няколко големи международни модни къщи.

"Защо точно нея? Има актриси, които се обличат по-оскъдно, но тях никой не ги докосва", възмущава се тя.

Според Amnesty International като доказателство срещу Мавада са използвани 17 снимки, които показвали "липса на благоприличие". Момичето твърди, че те са взети от телефона й, който е бил откраднат миналата година. Когато чува присъдата си, Мавада припада.

"Тя е напълно съсипана - обвиненията срещу нея са толкова неясни", казва адвокатът й Ахмед Бакири.

"Затворът не е решение, дори ако някои от нейните видеоклипове противоречат на нашите социални норми и традиции. Затворите създават престъпници. Властите можеха да прибегнат до рехабилитация", категоричен е той. За това на 17 август семейството обжалва решението на съда. Рахма се надява, че властите поне ще намалят дните, които Мавада ще трябва да прекара зад решетките.

В Египет мненията относно случая са смесени. По-консервативното общество вярва, че клиповете на Мавада са неприлични и момичетата заслужават наказание. Други са на мнение, че те просто се забавляват и затворът е напълно ненужен. А правозащитните групи виждат арестите като на допълнителен опит на властите да ограничат свободата на изразяване и като знак за това, което Amnesty нарече "нова репресивна тактика за контрол над киберпространството".

В Египет има десетки хиляди политически затворници, включително либерали, ислямисти, журналисти и адвокати по правата на човека. Президентът на страната Абдул Фатах ал Сиси обаче отрича това, а държавата поставя под въпрос достоверността на критичните доклади за правата на човека.

Сред онези, които искат момичетата да бъдат освободени от ареста, е и Египетската комисия за права и свободи, която е базирана в Кайро. Изпълнителният й директор Мохамед Лофи казва, че случаят показва ясни признаци на дискриминация по пол.

"На жените е позволено да се изразяват в социалните мрежи само по начин, диктуван от държавата. Момичетата са обвинени в нарушаване на семейните ценности на Египет, но никой никога не е определил какви всъщност са тези ценности", обяснява той и добавя, че дори и петте инфлуенсърки да бъдат освободени от затвора, предупреждението към другите млади момичета вече е изпратено.

"Властите поясниха: не сте свободни да казвате или да правите каквото искате, дори и да не говорите за политика. Има граници, които не трябва да се пресичат", пояснява Лофи.

През последните месеци прокуратурата на Египет публикува няколко изявления, в които предупреждава за "потенциалните опасности, застрашаващи нашите младежи чрез цифрови платформи, които не са обект на никакъв надзор". Тя призовава родителите да спрат децата си да използват мрежите "подведени да водят безразсъден начин на живот, в търсене на безполезна слава и успех". "Те тръгнаха по нелегални пътища, за да печелят пари, вярвайки, че това е форма на свобода на словото", се казва в съобщението.

Междувременно, в резултат на случилото се с Мавада, Рахма казва, че майка им "едва сега напуска леглото си".

"Тя плаче непрекъснато. Понякога се събужда през нощта и пита дали Мавада се е прибрала", споделя момичето. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase