БГНЕС

Някак си неусетно преполовихме годината и вече се намираме в сърцето на лятото. Времето навън през последните дни малко ни изненада, но постепенно температурите отново ще се връщат към нормалното и в умовете ни изскачат плажните картини и спокойствието на морето. Гърция е предпочитано място за почивка от много сънародници, но не трябва да забравяме и родното Черноморие.

У нас има също толкова приказни места, колкото в южната ни съседка, а най-хубавото е, че няма да ни се налага да чакаме с часове на границата. Ако искате да посетите една красива и спокойна дестинация, която предлага кристалночиста вода, то тогава задължително трябва да се насочите към Царево и плаж Силистар. 
 
Днес в рубриката ни „Пътувай“ с туристическа агенция „Posoka“ ще ви разкажем за една невероятна местност, която трябва да се посети поне веднъж. 
 
Плажът Силистар се намира на 5 км. южно от село Синеморец по пътя за село Резово. Това е последният плаж преди границата ни с Турция. Трябва да се приготвите за леко лъкатушене, тъй като ще изминете 1 км. по разбит път, но всичко това си заслужава. Само след няколко минути пред вас ще се открие невероятна гледка и много бързо ще забравите за друсането. 
 
Силистар е обявен за защитена територия още през 1992 година и се счита за част от природен парк „Странджа“. Плажът е определян като един от най-красивите на родното Черноморие, а водата там почти винаги е спокойна, топла и кристално чиста. Пясъкът е златист, а плажната ивица е дълга около 1 км. 
 

 
Мястото е известно още и като „Плажът на пиратите“. Предполага се, че в древността той и съседният залив – плаж Листи, са били свърталища на пирати, а Силистар идва от гръцката дума „сюнлистарео“ и означава „място, съседно на разбойническо“. По дюните в местността Силистар гнездят редки и защитени птици – царски и скален орел, черен щъркел, гълъб хралупар и други. Много от тях са включени в Червената книга. 
 
Кои са предимствата на Силистар за плажуване четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase