Снимка: BBC

Рианън Шутлер, която живее в Дорсет, се оказва притежател нa много интересна вещ - дневник, воден от младо момиче на име Джорджина Джайлс, която през 1936 година се оказва част от група, посетила Хитлер.

Джорджина отива на почивка в Бавария и Австрия като гид. В последствие се оказва, че ще посети Хитлер заедно със своите приятели. То записва цялото си приключение в своя дневник, като към разказите си добавя и снимки. Книгата по-късно попада в ръцете на колекционера Едуард Шутлер, който я купува от търг на Brdport.

В хотела, в който отсядат Джорджина и приятелите, е и част от Хитлеровата младеж. Именно те канят момичетата на среща с фюрера.

"Най-накрая влязохме в двора му. Трябваше да чакаме срещу Хитлер в продължение на 15 минути, докато другите хора го поздравяваха. Когато дойде нашият ред, той се усмихна сладко и ни поздрави няколко пъти", разказва Джорджина.

"Той е момък, който прилича малко на Чарли Чаплин с този мустак над горната устна и има много впечатляваща усмивка. Държи се прекрасно с децата. Говори си с тях, приема цветята им и им позволява да стоят до него, докато хората преминават покрай него и го поздравяват. Има само четирима войници, които го охраняват. Всичко изглеждаше много неформално", пише Джайлс след срещата си с фюрера. Тя допълва историята със снимка на резиденцията на Хитлер, както и много кадри, които включват свастики.

"След като се видяхме с Хитлер, се върнахме в града, купихме си торти и отидохме обратно в хостела", пише след това момичето.

Според Шутлер Джайлс е била в късните си тийнейджърски години. Тя и приятелите й дори си нямали представа как нещата ще се развият само няколко години по-късно.

"Според мен дневникът напомня перфектно как всичко за обществото може да се обърка, макар и на пръв поглед нещата да изглеждат нормални", казва Рианън Шутлер. Сега тя се опитва да открие момичето, както и всички онези младежи, споменати в дневника й.

"Това, което е важно да запомним от тези исторически документи, е че трябва да държим очите си широко отворени и понякога да поставяме под съмнение нещата, които се случват", категорична е тя пред BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase