Снимка: Flickr

От 1988 година статуята на Христофор Колумб стои гордо в началото на известната улица "Ла Рамбла" в Барселона. С дясната си ръка той сочи към Новия свят.

Както сме учили в училище, мореплавателят е този, който открива Америка. Но през последните седмици много хора, привърженици на движението BLM, започнаха да твърдят, че той нищо не е открил, защото там вече е имало хора. Сега Колумб се превърна в спорна фигура, отговорна за геноцида над индианците и коренното население на континента като цяло. В резултат на това много негови статуи станаха жертва на вандали. Някои от тях бяха обезглавени, други - съборени от пиедестала, запалени и хвърлени в езеро.

Статуята на Колумб в Барселона е издигната високо, така че вандалите не могат да я стигнат. Но активистите в Испания призовават тя да бъде демонтирана. Кметът на града Ада Колау обаче отхвърли призивите.

Тя, подобно на много други лидери, е убедена, че е по-добре да се изправим срещу миналото си такова, каквото е, вместо да го отричаме.

Връзката на Колумб с Барселона е слаба. Но това, което не може да бъде поставено под съмнение е, че столицата на Каталуния има дълбоки връзки с робството. По-голямата част от внушителната архитектура на града, включително и някои от шедьоврите на Антонио Гауди, са били финансирани от богати семейства, който натрупали богатството си благодарение на робството в Карибите.

Статуята на Христофор Колумб дори не е толкова обидна, колкото монументите и статуите, издигнати в чест на тези семейства, които търгували с роби. За да обърне внимание на тази тъмна част от историята, която мнозина биха предпочели да забравят, в Барселона бе създадена така наречената "робска обиколка", която има за цел да образова както местните, така и туристите.

"Това е нещо, което американците наричат "публична история" - тоест, когато се предприемат сериозни исторически изследвания и се намира начин те да бъдат представени на широката общественост. Това е и начин да изкажеш признателност към хората, които са станали жертва на расизма", казва Ориол Лопес-Бадел, историк от Европейската обсерватория по спомени в университета в Барселона, който помогна за установяване на обиколката, пред The Guardian.

По думите на Лопес една четвърт от посетителите на обиколката са афроамериканци. Той признава, че те са изненадани, че чуват тези истории, но са признателни, че Испания се изправя пред проблемното си минало.

Обиколката започва пред статуята на Хуан Гюел, бащата на патрона на Антонио Гауди - Еузеби Гюел. Според много хора, включително и лидера на левицата в страната, Хуан е натрупал богатството си чрез търговия на роби в Куба. Но други не са толкова категорични в хвърлянето на обвинения.

"Много малко се знае за дейността на Гюел в Куба. Няма доказателства, че е търгувал с роби, но има такива, че е притежавал роби. Той също така е бил президент на асоциация, която е защитавала робството на Карибите. Испания е единствената държава, която се застъпва за притежанието на роби, а асоциацията на Гюел бе най-влиятелна по въпроса", разказва Мартин Родриго, професор по история в Университета Помпе Фабра в Барселона, който е написал няколко книги за връзките между Барселона и робството.

И двамата мъже от фамилията Гюел са овековечени със статуя, популярният парк "Гюел" дело на Гауди, дворец, църква, две улици и площад.

По думите на Родриго, когато бизнесът със захарна тръстика се развива в Куба, в Хавана вече има голяма каталунска колония. Мнозина се завръщат в Барселона, а богатството им допринеся за изграждането на елегантния квартал Ешампле.

"Парите, натрупани от търговията с роби, заедно с други капитали, бяха вложени в недвижими имоти и различни индустрии. Това превърна Барселона в първия индустриализиран и най-богат регион в Испания", разказва той. Сред каталунците, които трупат богатството си по този начин, е и Факундо Бакарди, чието име и до днес ни е добре познато. Той пръв дестилира бял ром от захарна тръстика. А известна марка кубински пури носи името и на друг испански богаташ -  Хайме Партагас.

"Самата Барселона никога не е била пристанище, на което са се търгували роби", казва Родриго. Но той изтъква, че е невъзможно да се спечели богатство в Куба по онова време, без да се възползваш от робство, което е било в основата на икономиката.

Обиколката завършва при мястото, където би трябвало да се издига статуята на търговеца на роби Антонио Лопес, маркиз на Комилас, чиято дъщеря се омъжи за Еузеби Гюел. Тя вече не е там, тъй като бе премахната още през 2018 година. Но въпреки че монументът го няма, площадът още носи неговото име, напомняйки за тъмната история на Барселона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase