Снимка: Istock

За да поддържаме дома си чист всеки ден използваме пособия за чистене, с които дезинфекцираме и измиваме различни повърхности вкъщи. Четки, гъби, парцали, ръкавици – всички тези пособия ни служат, за да можем чрез тях да приложим препаратите за почистване по предназначение. Много често обаче забравяме, че и тези пособия имат свой срок на експлоатация. Необходимо е да ги заменяме редовно, защото в тях се задържат бактерии, микроби и плесени, които могат да ни разболеят.

Кои са домашните пособия, които не заменяте достатъчно често, а трябва?

Четка за тоалетна

Четката за тоалетната е средство за почистване на тоалетната чиния, с което всеки дом разполага. Нея обаче не се сещаме да сменяме често, като така излагаме здравето си на риск. В тези четки се събират голямо количество бактерии и микроби, които могат да стигнат до тялото ни чрез повърхностите в банята и тоалетната. Не използвайте четката за тоалетна повече от 6 месеца.

Гумени домакински ръкавици

Ако ползвате гумени ръкавици за многократна употреба при почистване, трябва да знаете, че те също подлежат на редовна смяна. Колкото и да ги почиствате, те са средище за развитие на бактерии заради влажната среда. Освен това материята им се нарушава заради агресивното влияние на препаратите и така предпазната им функция е възпрепятствана. Сменяйте ги на всеки 4 седмици.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase