Редовни клиенти обявиха бойкот на британски супермаркет в солидарност с котарак, на който е било забранено да влиза, въпреки че е местен любимец. Пъмпкин дотогава е бил редовен посетител в магазина, пише британският таблоид The Mirror.

Пъмпкин е известен с това, че редовно е влизал в супермаркета и се е криел из рафтовете, като с това е станал любимец на много от неговите клиенти. Но рижавата котка е обявена за "персона нон грата" в магазина, като някои от членовете на персонала са я обявили за "пречка и болка в задника".

Разгневените клиенти обещаха да "бойкотират" маркета в Дрейтън, Норич, в подкрепа на Пъмпкин, който освен това редовно се появява в местната кръчма, пише "Фокус".

Управителят на магазина Андри Табинър заяви: "На котката й е наложена забрана и даваме всичко от себе си, за да й покажем вратата. В основата на всичко е, че тя не трябва да бъде в магазина, защото такава е политиката на фирмата и ние правим всичко по силите си, за да я обезкуражим да идва. Това със сигурност не е зоомагазин".

Смята се, че Пъмпкин често се храни пред магазина и Андрю вярва, че след това писаната се възползва от топлината в помещението.

Това обаче разгневи фенклуба на "местната знаменитост", като мнозина изляха възмущението си от решението във Facebook.

Един от симпатизантите на Пъмкин пише: "Не знам как може да забраните на котка да влиза където и да е и особено котарак, който очевидно е много оправен, след като е живял на улицата толкова години?! Всички наоколо го обичат и има защо".

Друг пише: "Горкият Пъмпкин. Той е такъв образ. Мисля, че неговите симпатизанти ще бойкотират Теско".

Не всички обаче са срещу забраната, като един казва: "Съгласен съм, че Пъмпкин е прекрасна котка, но също така съм съгласен, че животните нямат място в магазин за хранителни стоки".

Собственикът му, Джо Хардинг казва, че те живят на около 100 метра от редица магазини, включително козметици, кръчма и агенция за недвижими имоти, но този супермаркет е любимият му.

"Той не пречи и мисля, че просто иска да получи малко внимание от хората", казва тя.

"Той беше улична котка преди да го вземем и затова е много оправен и в "Теско" прекарва по-голямата част от времето си. Ходи там вече от 18 месеца и знам, че целият персонал го обича, така че не проумявам защо му забраниха да ходи след толкова много време. Основно той лежи до врата – като охрана е".

Джо казва, че е "изумена" от подкрепата, която е получил шестгодишният Пъмпкин, който има повече от 300 приятели във "Фейсбук", като някои са от страни като Канада и Норвегия.

"Хората дори заявиха, че ще бойкотират магазина, но това отива прекалено далеч", добавя тя. "Просто не мога да повярвам на огромната подкрепа, която получихме. Знаехме, че в общността го харесват, но не и до такава степен. Духът на общността е просто невероятен. Разбирам, че не е обичайно котки да се пускат в магазините, но просто не мога да го спра, освен ако не го затворя вътре, което ще бъде нечестно спрямо него. Да не дава Господ да му се случи нещо, защото тогава кварталът ще бъде потресен".

Пъмпкин живее с Джо, съпруга й Лий, дъщерята Аби и бабата Амелия, както и седем други кучета и котки.

Говорител на "Теско" заяви: "Независимо че обичаме рижавия котарак, който посещава магазина за хранителните стоки, това не е най-доброто място за една котка, така че нашите колеги внимателно го насърчават да напусне, когато се опита да влезе".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase