Снимка: Pixabay

Покачването на глобалните температури притеснява търсачите на трюфели около италианския град Алба, където най-ценните екземпляри могат да достигнат двойно по-висока цена от тази на златото, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

През изминалия необичайно топъл октомври осем от 10 бели трюфела, открити от търсача Карло Оливеро с помощта на довереното му 3-годишно куче Стийл, са били потъмнели, изгубили свежестта си и изсъхнали.

За да избегнат по-дългосрочното въздействие на климатичните промени върху производството на високо ценените бели трюфели, експертите са започнали инициативи за по-доброто опазване на територията, където те растат.

Град Алба е известен с прозвището "световна столица на белия трюфел". От десетилетия населеното място е домакин на голям панаир, в рамките на който се провежда и благотворителен търг. На организирания неотдавна аукцион бял трюфел с тегло малко над килограм беше продаден за 120 000 евро. По традиция приходите от продажбите се предоставят за благотворителност.

Коментари Напиши коментар

4

Дааа

преди 1 година

Сега само Трумберг ще оправи проблемите...с климата. Очаквайте скоро известията от Мадрид. Пък и решения за трюфелите може да има.

3

БЪЛГАРАН

преди 1 година

АКО ТОВА КУЧЕ БЕ ТУК В БГ,

ДОСЕГА ИЛИ ДА Е ОТКРАДНАТО ИЛИ ОТРОВЕНО

2

Анонимен

преди 1 година

В единият ъгъл на банята ми се появи петно мухъл с големина на монета от 2 лв. Това е заради глобалното затопляне.
Сега за трюфелите: по принцип те са чувствителни към много неща, растат в специфични условия. Потъмняването може да се дължи на много фактори, най-вече влажността на почвата. Ама понеже глобалното затопляне е на мода, дайте да пренебрегнем всички останали фактори, само от температурата ще да е.