Снимка: istock

Сьомгата е една от най-полезните риби. Месото ѝ съдържа голямо количество омега-3 мастни киселини, витамин D, аминокиселини, полезни минерали, всички необходими за здравето. Важно е да умеем да приготвяме сьомгата подобаващо, за да е не само вкусна, но и да запази всички тези хранителни вещества.

За да успеем да постигнем съвършенство в приготвянето на тази риба, трябва да знаем кои грешки да не допускаме.
 
Не купувайте лоша риба
 
Ако сте решили да заложите на прясната сьомга, трябва да знаете, че различните видове и породи сьомга имат различен цвят и окраска, но едно е сигурно – месото ѝ винаги трябва да е с наситен, ярък цвят. Бледите нюанси означават, че рибата не е прясна и е добре да не я купувате.
 
Не я размразявайте неправилно
 
Ако сте купили замразена сьомга, трябва да знаете, че за сготвянето ѝ не е необходимо много време. Затова не се изкушавайте да я размразите в микровълновата, колкото и изкушаващо да е това. Оставете рибата да се размрази натурално на стайна температура или ѝ "помогнете", като я потопите в топла (не гореща) вода за известно време.
 
Не премахвайте кожата
 
Кожата на животните и рибите е предназначена да ги предпазва от външни влияния и патогени. Тя има своята функция и след смъртта. Не бързайте да отстранявате кожата на сьомгата, а я гответе заедно с нея. Така месото на рибата става по-крехко и вкусно, соковете се задържат в него, а резултатът е сочна и вкусна сьомга.

Останалите грешки вижте в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase