На 7 септември 2019 г. ще се проведе първият събор на боба с наденицата в село Житница. Събитието ще отпразнува първото по рода си побратимяване на пловдивското село, което е известно с производството на наденица, и село Смилян – дало името на емблематичния смилянски боб.

"Поласкани сме, че смилянци приеха нашата покана за побратимяване. Нека седнем на една трапеза и да отпразнуваме храната, която носи българския вкус и традиции. Разбира се, табиетлиите от цялата страна са добре дошли да се присъединят и да празнуват заедно с нас", споделя Цецка Йотова, кмет на с. Житница.

През месец юни жителите на село Житница отправиха покана към хората от село Смилян, а самото побратимяване стана официално на 15 юли, когато бе подписано споразумение за сътрудничество от кметовете на Житница и Смилян – Цецка Йотова и Чавдар Червенков.

Повече за събитието:

С. Житница и с. Смилян се побратимиха!

Съборът ще се проведе на входа на с. Житница, в района на конна база Тракиец. Организаторите са подготвили традиционен боб с наденица за своите гости, а към събитието ще се присъедини и шеф Андре Токев. И защото няма събор без музика, на сцената ще излязат Деси Добрева и "Лудо Младо" бенд, 100 каба гайди и танцовите ансамбли на с. Житница и с. Смилян.

Кампанията по побратимяването е по инициатива на "Деликатес Житница" и цели да припомни на всички, че колкото и да сме различни, винаги има едни общи ценности, които ни обединяват – като традиционните български вкусове и рецепти.

Повече за събора: https://bobsnadenitsa.bg/