Снимка: Alex Lentati

През последните сто години Британският щаб за правителствени комуникации е една от най-големите шпионски агенции във Великобритания. Днес тя за пръв път разкрива малка част от тайните си и има ясна цел – да привлече нови служители, които искат да се превърнат в истински Джеймс Бонд.

Агенцията показва едва 14% от джаджите, които шпионите са използвали през тези 100 години. Останалите 86% са в музея на щаба, до който имат достъп само онези, които работят за него. Новата модерна апаратура разбира се, така и не напуска секретната база на центъра за правителствени комуникации.

Секретните телефонни линии са основна част от работата на Щаба за комуникация. По тях се провеждат най-важните разговори в историята на Кралството, които останалия свят не трябва да чува. Сред онези, които щаба решава да покаже, са зеленият телефон на Уинстън Чърчил, който използва по време на Втората световна война и червеният телефон, използван по време на Кубинската криза.

Също така на показ е и преносимият телефон в куфар, който Маргарет Тачър използва при Фолкландската война, както и този, който самата кралица Елизабет II използва, за да подсигури комуникациите си преди десетилетия. Той бил активиран със звуков протокол – тоест, само гласът на монарха можел да го активира. Всъщност от Щаба се шегуват, че именно Нейно Височество е най-дългогодишният им клиент.

Британските разузнавачи също така показват куфар на руски шпионин, намерен в Руислип, Лондон, по време на Студената война. Машината е била скрита под подовите дъски на къщата и е използвана Хелън и Питър Крьогер, за да изпращат тайните си до Москва, преди Щабът за правителствена комуникация и МИ5 да ги открият.

Посетителите на новата изложба ще могат да се порадват и на малко прах – но не тази, която устройствата са събирали през последните години, а такава, запазена от унищожени компютри и устройства, които някога са съдържали тайни съобщения и секретни кодове. Прахът доказва, че Щабът все пак все още е обсебен от идеята да крие строго някои от тайните си.

Те притежават и хардиска, който също е унищожен, но този път от журналистите на вестник Guardian, чрез който Едуард Сноудън е предал тайна информация на вестника. Те, за да запазят източника си и да продължат да получават информация от него, го унищожават преди шпионите да го докопат.

Най-редкият експонат, който шпионите показват, е машината 5-UCO, която британците са използвали, за да разбият "най-тайното от всички съобщения“ през Втората световна война и Корейската война. Тя се е смятала за толкова тайна, че доскоро кураторите на изложбата са мислили, че е била напълно унищожена. До нея се намира и емблематичната машина "Енигма“ използвана през Втората световна война за разбиване на "нацисткия код“. Шпионите също разкриват своя прототип за квантов компютър, както и секретен радио предавател.

За първи път шпионската организация разкрива толкова много за себе си. Хората, които имат позволение да говорят за Британският щаб за правителствени комуникации споделят, че повечето крипто-машини, които са били използвани от тях, са били унищожени след като са излезли от употреба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase