Снимки: Pixabay

Човечеството използва ресурсите си 50% по-бързо от скоростта, с която те могат да се възстановят. На всички ни е ясно, че рано или късно запасите от нефт и метал ще се изчерпат, но има и други материали, които могат да бъдат заплашени от изчезване. А тяхната липса може да доведе до необратими промени в живота ни, пишат от RT.

Един от тези елементи е хелият. Макар той да е изобилен във Вселената, тук на Земята е изключително рядък. И хората не могат да започнат просто да го произвеждат, когато осъзнаят, че почти се е изчерпал.

Хелият, елемент, който позволява на човечеството да поддържа температури близки до абсолютната нула (-273,15 градуса), няма и свой заместител. Той е от съществено значение за науката, както и за промишлените и медицински изследвания. Използва се в ядрено-магнитния резонанс, създаването на свръхпроводници, оптични влакна, ракети с управление и дори в Големият адронен колайдер.

Макар да имаме такава голяма нужда от хелий, почти нищо не е направено за това да сме сигурни, че ще има как да се справим с липсата му, когато се изчерпа. Елемента се образува при разпадането на радиоактивни материали като уран и торий и често може да се открие в резервоари за природен газ, но отделянето му по този начин е изключително скъпо. В резултат на това, цената на хелия се увеличава с 250% през последните години.

Той е толкова важен, че влиза и в списъка на министерството на вътрешните работи на САЩ за елементи, които са от изключителна важност за националната сигурност.

Материал, който никога не сте предполагали, че може да изчезне, е пясъкът. Той е основен компонент на бетона, асфалта и стъклата, както и други строителни материали. Петролната и газовата промишленост, както и електронната индустрия, също имат голяма нужда от пясък.

След водата, това е вторият най-използван ресурс на планетата.

Според данните на ООН, до 2050 година почти цялото население на Земята ще живее в градовете, което ще доведе до още строене на сгради и нова инфраструктура. А те от своя страна ще имат нужда от много пясък.

Покачването на нивото на световния океан също може да доведе до по-голяма нужда от пясък, тъй като чувалите, пълни именно с него, са най-добрата барикада срещу прииждаща вода. Но понякога пясъкът се извлича от речните корита и морските брегове, увеличавайки опасността от наводнение, а това води до един порочен цикъл.

Фосфатната скала може да бъде открита само в шепа държави – САЩ, Китай и Мароко. Тя си използва при създаването на торове, от които зависи сигурността на бъдещия ни запас от храни. Но се изчерпва.

Само в Мароко се намират три четвърти от оставащите резерви от фосфат. А пикът на използването му се очаква да настъпи между 2035 – 2070 година. Засега няма заместител на фосфата в производството на храна. Той не може да бъде произведен в лаборатория. Резкият скок на цената му от 800% през 2008 година, доведе до множество бунтове и дори самоубийства на фермери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase