Снимка: архив, Reuters

Ако се отдалечите от комфортните за вас дълбочини, вероятно е хубаво до вас да има плувец с олимпийски качества.

Точно това се случва този уикенд с Андреа Бенедето. Мъжът влязъл да плува в морето край Сардиния, но започнал да се дави.

За негов късмет наблизо бил Филипо Манини - бивш световен шампион и носител на бронзов  медал от Олимпиада.

Когато приятели на давещия се мъж започнали да викат за помощ, първи се притекъл Филипо. Успял да доплува до давещия се мъж и го задържал на повърхността точно докато спасителите успеят да дойдат с лодка.

"Просто направих това, което трябваше", обяснява вече бившият спортист пред BBC.

45-годишният Андреа Бенедето вдигнал сватба с приятеля си само два дни по-рано в Каляри. Двамата влезли в морето с надуваем еднорог, но Андреа паднал във водата, която била доста по-студено от очакваното. Той обяснил, че не успявал да движи ръцете и краката си достатъчно бързо заради медицинско състояние.

След като силният вятър отвял надуваемия еднорог в морето, съпругът на Бенедето останал да му помага да държи главата си над водата.

Техни приятели ги гледали от брега и поискали помощ от спасителите, които се втурнали за лодка.

По-близо бил обаче Филипо Манини, който бързо стигнал до давещия се мъж.

"Той беше в голяма беда, беше много уплашен, наистина шокиран и се беше нагълтал с морска вода", обяснил Манини пред италианския "Кориере дела Спорт".

"Когато стигнах до него той дори не можеше да говори, не беше никак лесно да го вдигнем върху лодката, затова го оставихме върху дюшек, който други плажуващи ни дадоха", обяснил още плувецът.

За щастие, изпадналият в беда Бенедето се възстановил бързо след като бил откаран в местна болница. Едва тогава разбрал кой е спасил живота му и сега съжалява, че не е успял да му благодари, но се надява, че някой ден ще успее да го направи лице в лице.

Филипо Манини беше част от италианския отбор, който завоюва бронзов медал на щафетата 4х200 метра на Олимпиадата в Атина.

През 2005 г. той спечели световната титла на 100 метра свободен стил и отново през 2007 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase