Снимка: istock

Бащинството може да се прояви по различни начини. Освен баща, в живота на детето може да се появи пастрок, дядо, чичо, близък приятел на семейството, който да изиграе ключова бащинска роля в съзнанието на подрастващото дете. Различни обстоятелства могат да попречат на това детето да расте с биологичния си баща, но това не означава, че то няма нужда от мъжки авторитет за развитието на съзнанието и формирането на личността и характера си.

Напътствията, любовта, подкрепата и приятелството, които децата получават от мъжките фигури в живота си, играят наистина съществена роля в превръщането им в съзнателен възрастен.
 
Различен подход към нещата
 
Мъжката фигура има голямо влияние над психиката на подрастващото дете, защото мъжете често имат съвсем различен подход към нещата в живота, в справянето със ситуациите, със стила на възпитание, с игрите и прекарването на свободното време.
 
Най-често майката е основният източник на грижи за малкото дете. Постепенно то започва да свиква с нейните реакции в различните ситуации в ежедневието. В много случаи майката е авторитетът с непроменлива грижеща сила. Тя е родителят, който откликва на всяко желание на детето, на всяка негова нужда, човекът, който отговаря и за дисциплината.
 
Когато се появи бащата, прибирайки се след работа например, повечето правила отлитат през прозореца. С него е забавно, децата обичат да играят с татковците си, защото често те им импонират много повече, отколкото майките.
 
Тази екзистенциална разлика в погледа към света на двамата родители оказва огромно влияние върху развитието на личността и характера на детето в дългосрочен план. Бащиният поглед към нещата развива приключенския аспект от съзнанието на подрастващото дете. То се научава да гледа и откъм забавната и непринудена страна на живота, което впоследствие ще му помогне в справянето с редица професионални и социални проблеми в живота.

Цялата статия прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase