Снимки: Reuters

Според учените милиарди видове животни са се разхождали по Земята от момента, в който се е зародил живота, преди 3,5 милиарда години. В хода на времето 99% са изчезнали. Но учените сега са притеснени, защото губим някои видове животни толкова бързо, колкото никога досега.

Какво значи това за планетата и за нас?

"Изчезването на някои видове е нещо нормално, това е естествен процес. Но понякога има периоди, в които много различни видове изчезват наведнъж. Това наричаме масово изтребление", обяснява доктор Кристина Банкс-Лийт от „Импириъл колидж“ в Лондон.

Учените са обособили пет такива периода в историята на света. Според техните проучвания, около 75% от видовете на Земята изчезват през период от милиони години.

Но какво се случва сега?

"Очакваме много животни да изчезнат през следващите няколко хиляди години. Но вече имаме и достатъчно доказателства за видове, които вече са напълно изчезнали. Това, което очакваме, че скоростта на измиране на животните ще е много по-голяма от преди“, казва доктор Банкс пред BBC.

Кои са главните виновници?

Според експертите – това е промяната на хабитата и средата на живот на организмите, най-вече в тропиците.  Глобалното затопляне, експлоатация на видовете и замърсяването, също са сред факторите.

Защо това е от значение?

„В момента, в който промяната на хабитата се комбинира с глобалното затопляне, тогава ще наблюдаваме измирането на хиляди видове. Всички те са изключително важни за нас – като полярните мечки и орангутаните например. Но веднъж изчезнат ли – няма никога повече да се върнат“, обяснява доктор Банкс.

Трябва ли хората да се притесняват?

Според експертите човешкия вид не е сред тези, застрашени от измиране. Най-голямото ни предимство е, че можем да живеем навсякъде и да се храним с всичко. Но промените, до които ще се стигне, могат да ни доведат до прага на много войни. Ето това вече може да доведе до изчезването на хората.

Какво можем да направим?

Отговорът е прост – напълно трябва да променим начина си на живот. Това означава да се храним с по-малко месо, да използваме по-малко самолети, както и да спрем с изсичането на гори за да произвеждаме храна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase