Снимка: BBC

През 1944 година американецът КТ Робинсън е изпратен заедно с полка си в Брий, Източна Франция. Там той се запознава с младата французойка Жеанин Пиърсън. Между тях пламва любов по време на най-страшната война, ала два месеца по-късно, войникът трябва да замине спешно за източния фронт и да се изправи срещу нацистите.

Двамата не знаят дали ще се видят отново. Робинсън взима със събе си снимка на момичето и тръгва към несигурната си съдба.

За щастие мъжът оцелява, но така и не се връща в Брий. Години наред носи със себе си снимка на своята голяма любов. Преди месеци я показва на група журналисти от France 2, които снимат документален филм за ветераните от Втората световна война.

"Едва ли ще я видя отново", казва им той.

Преди няколко дни Робинсън се връща във Франция, за да отбележи 75-тата годишнина от Денят "Д". Когато се качва на влака за Брий, едва ли очаква да види това, което всъщност очите му съзират.  Журналистите са успели да намерят Жеанин в старчески дом и са организирали среща за нея и нейният любим войник.

"Винаги съм си представяла, че той ще се върне. Винаги. Питах се само кога?", казва възрастната дама пред BBC. След 75 години тя и Робинсън отново се срещат.

"Когато се качи на онзи камион, плаках. Бях толкова тъжна", казва Жеанин. Надявала се, че след войната нейният любим нямало да се върне в Америка. Но той така и не се завърнал, а тя се омъжила и родила пет деца. КТ също се оженил и имал свои наследници.

"Ще ми се да се беше върнал по-рано", казва Жеанин. Сега и двамата са останали сами - тя е вдовица, той - вдовец и може би този път нещата между тях ще потръгнат...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase