Снимки: Reuters

В четвъртък се състоя срещата на борда на Facebook, която този път гласува ограничаването на властта на Марк Зукърбърг.

Още по темата

Нямаше изненадани, когато предложението бе отхвърлено. Едва ли някой е очаквал нещо друго. Решението е взето от акционерите, но в действителност, властта  във Facebook е така структурирана, че всъщност основателят на социалната мрежа налага изхода от ситуацията. В случая – Зукърбърг решава дали да отнеме властта на... Зукърбърг.

Освен ако той самият не се съгласи да ограничи силата на поста си, подобни предложения са завинаги обречени на срещите. Но те успяват в едно – да привлекат вниманието на хората, които продължително да критикуват случващото се в компанията.

Зукърбърг беше призован неколкократно да поеме вината за скандалите около Facebook, увеличеното разпространение на фалшиви новини и неприятно съдържание в социалната мрежа. Той беше питан и дали би отстъпил поне мястото на председател на борда на директорите и дали е съгласен компанията да се разцепи.

Очаквано, всички отговори бяха отрицателни. Вместо това, Зукърбърг прехвърли отговорността на правителствата.

Филантропът все пак продължава да обещава, че ще направи драстични промени в компанията си. А въпреки всички скандали, Facebook продължава да е една от най-използваните социални мрежи, като дори в най-тежката си година, платформата отново отбеляза ръст на потребителите си. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase