Снимка: Apple

"Парите са тук" е термин, който се използва на филмовата снимачна площадка, когато продуцентите минават на "проверка". Те искат да се уверят, че средствата, които влагат във филма се използват правилно – за най-голямата и най-скъпа камера, например. Но какво ще си кажат продуцентите на филма Les Plus Belles Années d’une Vie, когато видят, че спечелилият Оскар режисьор Клод Льолуш използва iPhone за част от неговото заснемане?

Филмът es Plus Belles Années d’une Vie (Най-добрите години от живота ни) бе представен на тазгодишният фестивал в Кан. След неговото завършване Льолуиш приключва още една лента, която не само отчасти, но изцяло е заснета на iPhone.

За оператора Максим Херауд това е "интересно приключение“.

"Клод дойде при мен и ми каза: "Максим, ще заснемем част от филма на телефона ми. Мисля, че ще е фантастично.“ Имаше много трудности, но свободата, която това ти дава е неустоима. Създава нова връзка между актьора и режисьора“, разказва Херауд пред журналистите в Кан.

Да преминаваш от по-светлите места на открито, към по-тъмните на закрито, било най-голямото предизвикателство, тъй като оптиката на телефона трудно се адаптира. За това Льолуш използва специален филтър, както и приложение, достъпно за всички в AppStore, струващо едва 15 долара.

Според създателите на приложението, то е "холивудска камера, която можеш да побереш в джоба си“. Казва се FiLMiC Pro и ти позволява да настройваш всичко – от температура през скорост на затвора, iso до баланс на бялото и най-важното – зуумът.

Клод Льолуш бе аплодиран в продължение на минути, а самият той бе категоричен, че в близките 10 години това ще е единственият начин за правене на кино.

"Мога да снимам където и когато си поискам! Това ни позволява да се доближаваме все по-близо и да правим кадри, като никога досега“, каза режисьорът пред публиката си.

За Херауд, качеството на телефона никога няма да е като това на камера за 100 хил. долара, но има своите предимства.

"Но пък е много, много добър метод. Създава картина, която може да пресъздаде истинска емоция. И именно защото е толкова малък, може да пасне навсякъде. Да го носиш навсякъде. Да се предвижваш изключително бързо. Чувстваш се като художник, който открива нов цвят.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase