Снимки: Reuters

Дали дойде време за отмъщението на "ситите“? В началото на седмицата веригата от ресторанти на Джейми Оливър изпадна в несъстоятелност. Готвачът бе причината известни вериги храни да изпаднат от менюто на децата в училище, защото не са здравословни, заведе дело и спечели срещу McDonald’s и така и не спря борбата си срещу вредните продукти. Но Джейми Оливър не получи възможността да се смее последен.

През годините, шефът е критикуван, че обръща повече внимание на своя звезден имидж, отколкото на бизнеса си. И според враговете му – Оливър е трябвало да предвиди фаталния край на империята си. 

Още по темата

Може да се каже, че той прекали с отварянето на ресторанти, които включват веригата Jamie’s Italian, Barbecoa, Fifteen и още дузина ресторанти. В последните няколко години империята му работеше под напрежение – парите не стигат, някои от обектите са затворени, близо 600 души уволнени, а на Оливър му се наложи да закрие списанието си Jamie през 2017 г. за да ги спаси. И въпреки заемите от 13 и 37 млн. паунда, които Джейми взима,  усилията му не са достатъчни. 

Естествено, някои фактори, които доведоха до фалита на Джейми Оливър не зависят от самия него. Наемите и цената на труда се покачват, докато хората все по-рядко излизат да вечерят навън и предпочитат да останат у дома и да поръчат храна за вкъщи. Ресторантите по цял свят страдат от това – между 2013 и 2017 година в сектора има 15% процента ръст. Но от 2018 година до март 2019, само във Великобритания 768 ресторанта затварят за 12 месеца. Но ресторантьорският бизнес винаги е бил за находчивите, а не за хората със слаби сърца.

Възможностите са малки, шансът, да си възвърнеш инвестициите на 100% напълно не съществува. Тези, които успяват да оцелеят, го правят или с постоянно развитие, предвиждайки, а не следвайки трендовете, или залагайки на класиката, гарнирана с превъзходно обслужване и изключителна храна. Оливър не правеше нищо от това.

От ситуацията обаче страдат най-много служителите на веригите ресторанти. Над 1000 души ще трябва да си търсят работа в сектор, който се намира в масивен спад. А тенденцията е този спад да се превърне в перманентен. Страдат и доставчиците, които са осигурявали продукти за ресторантите на Оливър, а сега голям дял от поръчките им ще изчезне.

Най-голямата грешка на Джейми произлиза от това, че някога е повярвал, че огромната му верига ресторанти може да бъде управлявана дистанционно. Той е пълната противоположност на шеф Гари Ъшър, който отваря 10 ресторанта само със собствените си средства и чрез краудфъндинг. Всеки ден той лично проверява всеки един от тях.

Джейми Оливър и неговата верига от италиански ресторанти са поредните жертви на свиващия се апетит. С всеки изминал ден храната, която хората ядат, мястото, където вечерят и времето, в което го правят се променя, а това ще доведе само до едно – промяна в ресторантският сектор, такъв, какъвто го познаваме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase