Снимка: HBO

С вкус на метал в устата, с чувството, че въздуха, който дишаш те убива – така те кара да се чувстваш всеки епизод на минисериала „Чернобил“. Не напразно, само след три от петте предвидени епизода, продукцията успя да надмине по успех Planet Earth II и Breaking bad, отбелязвайки феноменалната оценка от 9,6 в IMDB. Така, той се превърна в най-добре оценената продукция в историята на телевизията.  Planet Earth II остава втора с 9,5, а  Breaking bad, както и Game of Thrones са на пето и шесто място с оценка 9,4.

“Чернобил“ е унищожително добър и ключовата дума тук е "унищожително“. Децата, които си играят под пепелта на горящата централа, вината, която Борис Шчербина (Стелън Скасгард) изпитва, когато разбира, че праща мъже на сигурна смърт, уплахата в очите на пожарникарите, тъмнината, която обгръща тримата герои Валери Безпалов, Борис Баранов и Алексей Ананенко, докато спасяват милиони, жертвайки животите си в сърцето на централата, багерът, който хвърля пръст върху оловните ковчези. Всяка една сцена въздейства на зрителя по дълбок и емоционален начин.

Сериалът разказва не само за фрапиращата мрежа от лъжи, която правителството разпространява сред народа, а и съседните си държави, относно това, което се случва в Чернобил, но и историята на забравените герои, благодарение на които водите на Днепър, както и на Черно море и почвата в цяла Европа, остават чисти.

Сценаристът Крейг Мейцин и режисьорът Йохан Ренк се стараят максимално да разкажат истинската история на загиналите в "Чернобил“. Те и екипът им се обединяват около идеята, че ако се налага да променят нещо в историята, то е за да могат да разкажат останалата, по-важна част, напълно достоверно. Такъв е образът на Уляна Хомюк (Емили Уотсън) – ядрен физик, който помага на другия главен герой и благодарение на който истинската история е разказана - Валери Легасов (Джаред Харис).

Легасов е мъжът, който в своите дневници разказва всичко, което са видели очите му и са чули ушите му. Две години след трагедията, на същия ден, той се самоубива, знаейки, че в тялото му има толкова радиация, че едва ли ще оцелее.

Докато Легасов и Шчербина се лутат между Чернобил и Кремъл, където обсъждат всяко свое действие с Горбачов, трагедията е разказана и през очите на пожарникаря Василий и съпругата му Людмила. И двамата са реално съществуващи хора. Само малка част от историята им е променена, но трагичния край, в който Людмила държи чифт обувки над оловния ковчег на съпруга си всъщност е истина – реалният Василий е погребан с дрехите си, но без обувките, тъй като краката му били прекалено подути.

За снимките продукцията успява да затвори ядрената електроцентрала в Литва за няколко седмици и използва град, който изключително много прилича на засегнатия Припят. Още в първите епизоди се чуват истинските записи, получени на номера за спешна помощ, че централата гори, както и съобщението „Внимание, внимание...“, което е предупреждавало жителите на Припят да напуснат града си "временно".

Навярно всеки си е задал въпроса, защо вместо на руски, дори Горбачов говори на английски – това също е осъзнато решение на екипа, който е искал да направи историята още по-достъпна, дори и за не толкова запознатия с нея свят.

“Чернобил“ кара Game Of Thrones да изглежда като комедия – ще ви се наложи да си припомняте, че трябва да отпускате стегнатите си рамене и да затваряте зяпналата си челюст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase