Снимка: Istock

Качеството на съня зависи до голяма степен от времето, в което взимаме своята незаменима доза почивка. За да е пълноценен, той задължително трябва да се случва по едно и също време. Да имаш график за сън звучи като досаден ангажимент, който няма как да спазваш стриктно, но е важно. От голямо значение е да заспивате по едно и също време, както и да ставате в определен час. Не е задължително този час да е ранен. Можете да го съгласувате с ежедневните си ангажименти.

Кои са основните предимства и ползи за здравето от ставането по едно и също време?

Чувствате се по-доволни от живота си

Щастието зависи от степента на всекидневна отпочиналост, от чиято липса често страдаме. Когато организмът свикне да почива в точно определен диапазон, той настройва всичките си механизми спрямо новия ви нормиран график за сън. Това помага за повишаване на нивата на щастие и подобряване на настроението, дори в кризисни ситуации.

Според изследване, цитирано от care2.com, при дълготрайно поддържане на ставане по едно и също време 45% от пациентите споделят, че са доволни от финансовото си положение, 42% са по-доволни от баланса, който усещат в живота си и 13% от изследваните са по-доволни от личния си живот.

Ще преодолеете проблемите със съня

Събуждането в определен час значително подобрява циркадния ритъм, което влияе положително и върху качеството на съня, неговата продължителност, дълбочина и непробудност. Ако сте имали затруднения и в заспиването, те ще се редуцират значително.

За да поддържате този ефикасен за здравето ритъм, трябва да не прекъсвате практиката и през почивните дни. В противен случай ще усетите натоварването отново. Ще се чувствате преуморени и без енергия, ако си лягате късно и ставате на обяд.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase