Снимки: Reuters

Едва на 17 Бет Лийдър започва своята кариера на модел. Снимките й бързо намират място на кориците на списания като Vogue и Cosmopolitan. Години по-късно тя счита себе си за късметлийка, заради това, че е пътувала из целия свят, а кариерата й продължава да се развива успешно.

Но според модната индустрия, вече дойде времето, в което трябва да се сложи край на използването на непълнолетни модели. Гигантът Kering бе поредната компания, която обяви, че спира да използва за своите кампании модели под 18 години.

Докато гримьори и фризьори подготвят Бет за поредната й фотосесия в Лондон, тя разкрива пред BBC какво е да станеш част от модната индустрия толкова млад.

"При мен обстоятелствата се стекоха перфектно. Но съм срещала доста момичета, идващи от други страни в по-големи градове, чието преживяване далеч не беше толкова добро. - спомня си тя. - Те бяха толкова объркани. Не можеха да се справят дори с карта, защото не знаеха езика, а нямаше кой да им помогне.“

По думите й, големите компании не се интересуват от това, какво се случва с моделите извън агенцията. Единственото, което ги засяга е, как изглеждат те.

"Това се е случвало и на мен. Разбирам, че за тях е само бизнес, но за младите модели е толкова стресиращо и те трябва да са много внимателни“, казва Бет.

За сезон 2020/2021, модните компании  Gucci, Yves Saint Laurent и Alexander McQueen също ще въведат правилото да не използват модели под 18 години. А модната библия Vouge ще сложи край на работата с непълнолетни модели, които да красят страниците на списанието.

Въпреки че през последните години в индустрията се говори за по-голямо разнообразие и любов към всяка форма на тялото, все още младостта е на пиедестал. Това е така, защото най-вече тийнейджърите имат височината и теглото, което е нужно на модните компании.

Някои от най-известните модели в момента са започнали именно като деца – Кендъл Дженър е била едва на 15, дъщерята на Синди Крофорд, Кая Гербер, работи за Young Versace от 10-годишна, а Лили Кол е на корицата на British Vogue на 16. И докато да имаш известни родители със сигурност отваря множество врати в индустрията, то да виждаме непълнолетни модели по подиумите и рекламите не е рядкост. И според много експерти е време да се сложи край на практиката младите хора да бъдат принуждавани да живеят живота на възрастните.

"Ако си под 18 години, ти все още си млад и наивен и да бъдеш оставен да се справяш сам със света на възрастните може да повлияе на психическото ти здраве“, твърди Лиз Хамилтън, бивш модел и собственик на агенцията Zone Models.

"Това може да навреди на нечия бъдеща перфектна кариера – някои модели просто не могат да издържат и се отказват прекалено рано, захващайки се с нещо друго“, допълва тя.

Младите модели трябва да се справят с много работа за малко време и почти никакво заплащане, постоянно пътуване и поддържане на определена форма. До сега всичко това се приемаше като нормално в света на модата.

"Но телата, физическата и психологическата подготовка на моделите над 18 години са по-подходящи за ритъма и нуждите на тази професия“, казва Мари-Клер Девю, шеф по стабилността на Kering.

Ала примерите не са само лоши – Наоми Кембъл и Кейт Мос също са започнали своите кариери като тийнейджърки и се радват на дълги и успешни кариери. Според Лиз Хамилтън, може да се намери и доза позитивизъм в това да започнеш кариерата си млад, стига да завършиш образованието си, а компаниите да позволят на моделите си да са по-близки и да пътуват с родителите си.

А Бет Лийдър смята, че твърдението, че кариерата на модел е временна и кратка е демоде, но младите момичета, които започват сега, винаги трябва да са подготвени с вариант Б, ако случайно нещата не проработят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase