Снимка: Istock

Блендерът е незаменим уред в кухнята. Той превръща храната в чудесна витаминна бомба. Само в една чаша полезен коктейл от плодове, зеленчуци, ядки и мляко (животинско или растително) можете да доставите на организма незаменими хранителни вещества в концентрирани дози, много по-големи, отколкото ако изядете просто една ябълка например.

Някои често използвани за смутита хранителни продукти обаче не е добре да се слагат в блендер, защото губят голяма част от качествата си.

Вижте кои са тези храни в следващите редове. 

Тъмнозелени листни зеленчуци на стайна температура

Тъй като тези зеленчуци са незаменима част от полезните витаминозни смутита, няма как да ги отминете. Само че не правете грешката да ги поставяте в блендера, ако са били на стайна температура, защото това поврежда лесно голямото количество фибри в тях. Освен това ще ги предпазите от смачкване и покафеняване при обработка в блендер, ако ги замразите само за 5 минути преди смилането.

Храни със супер високо съдържание на фибри

Броколите, целината, спанакът са тъмнозелени листни и кръстоцветни зеленчуци със супер високо съдържание на фибри, които се разрушават в блендера. Ако сложите сурово броколи в блендера, неговите фибри ще се превърнат в нишки, които ще развалят смутито ви, а и няма да ви донесат необходимите полезни вещества, от които имате нужда.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase