Снимка: istock

Не всички храни се развалят по сходен начин. При някои продукти е наистина трудно да се различи кога са в срок на годност и кога е опасно да бъдат консумирани. В повечето случаи видът и миризмата на храната подсказват за нейната годност, но има някои хранителни продукти, които трудно могат да се определят като негодни.

Какво трябва да знаем за тях? Как да разберем кога храната е развалена? Ето за какво да внимавате при различните продукти.

Масло

Може да звучи странно, но маслото също може да се развали. Ако се държи извън хладилник, то има трайност около 2 седмици. Употребата му не е препоръчителна след този срок, тъй като по този начин то е изложено на топлина и светлина, които ускоряват процесите на развитие на бактерии.

Ако маслото се съхранява в хладилник, трайността му обикновено е около 4 месеца.

Краве мляко

Най-добрият и стар начин за определяне на годността на млякото е миризмата. Когато е развалено, то мирише зле. Ако е пресечено и стои на пластове, това също е сигнал за негодност.

Неживотинско мляко

Соевото, бадемовото и другите подобни алтернативи на животинското мляко, също могат да се развалят. При тях обаче разделянето на пластове обикновено не е проблем. След разклащане те са отново подходящи за консумация. Препоръчително е да не се консумират след десетия ден от приготвянето им, тъй като в тях може да са се размножили бактерии.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase