Снимка: Ari Magg/The Observer

На 4 часа от Рейкявик, отделена от път, който може да разбие дори и най-здравата кола, далеч от каквито и да било населени места, се намира Ljotarstadir или "Фермата, където е светлината“. Тя е толкова отдалечена, че дори самите исландци са съгласни, че е на край света.

В тази отдалечена ферма живее сама красивата Хейда Асгердотир. На 20 години тя е била модел с успешна кариера в Ню Йорк, известна в цяла Исландия. Последното нещо, което някой би очаквал от нея е било, тя да се откаже от бляскавия живот и да го замени с ежедневие сред петстотинте овце на  Ljotarstadir. Но тя смело се връща в родния дом, за да поеме семейния бизнес, основан още през 12-ти век.

Още по темата

Като тийнейджърка Хейда е висока, слаба и много тиха. Всички й казват, че трябва да стане модел – фотографи, приятели, кръстницата й, която тогава е директор на елитна модна агенция. Тя се съгласява с тях и за кратко, кариерата й наистина процъфтява. Но Хейда не се чувства на мястото си.

"Имаше нещо нередно в това просто да стоя и да съм красива или да ме сравняват с още 50 момичета, за да изберат кой изглежда по-добре. Беше глупаво. Това не бях аз“, разказва Хейда пред The Guardian. За това изоставя тази кариера и започва нови две – като учителка, а след това, като полицай.

Като малка красавицата често слуша от баща си, как ще наследи фермата, когато си намери мъж, който може да се грижи за земята и животните. Когато тя е едва на 26 обаче, цялата отговорност за 500-те овце и 6500-те хектара пада на крехките й рамене. Баща й е диагностициран с рак. Умира две години по-късно.

Сега Хейда е на 41 и нито за секунда не съжалява, че е загърбила всичко, за да стане фермер. Тя така и не си намира съпруг. Всъщност, никога не е и искала.

"Постоянно ми се предлагат различни мъже или ми пробутват синовете си. Пияни бащи ми се обаждат вечер, питат ме имам ли нужда от помощ, казват ми, че могат да вдигат тежко и да ми поправят тракторите. Някои ми правят романтични жестове, но никой не е стигнал много далеч. На всички казвам – аз съм толкова романтична, колкото е кубче лед“, обяснява Хейда.

От 2006 година насам сама управлява семейния бизнес. А задачата й не била лека. Освен, че зимите са тежки, през 2010 година енергийна компания поискала да построи водна електроцентрала в близост до фермата й. Това включвало построяването на язовир, със стена по-висока от катедралата в Рейкявик и наводняване на огромна площ от имота й, "точно там, където тревата позеленявала първо през пролетта“.

За да спаси овцете си от глад, освен с делата на фермер, Хейда влязла в политиката като станала съветник на местния "зелен" съвет, а малко по-късно и адвокат. След дълга борба, красавицата спечелила – електроцентрала нямало да има. Но хората в политиката вече далеч не я обичали, нито собствениците на енергийната компания.

"Знам, че все още не са се отказали, но ако се върнат с нов план, с пълна сила ще вляза в битката“, казва Хейда.

Въпреки че е можела да спи в копринени чаршафи и да пие кафе на терасата на някой луксозен хотел, в кратките зимни дни, когато не трябва да извежда овцете на паша, Хейда не си почива. Тя преглежда животните в цялата околност за проблемни бременности.

Денят й започва в 8:00 ч. на студения под в кошарите. През ръцете й преминават близо 1200 животни, на които винаги сипва ледена вода след прегледа. Ръцете й замръзват до степен, до която ги чувства така, все едно ще се отчупят и паднат. Често забравя дори да се храни. Всичко приключва късно вечер с чаша горещ шоколад и горещ душ вътре във фермата.

Дните през пролетта, лятото и есента са еднообразни – тя извежда овцете на паша и след това се прибира. Но въпреки че е отдалечена от цивилизацията, Хейда така и не губи интерес към света. Напоследък често пътува, за да взима участие в различни състезания за овце.

Красавицата осъзнава, че вече е и на възраст.

"Вече не мога да работя по 24 часа, както правех преди. Да, на 41 години съм и в ръцете си имам още много сила, но вече започвам да се изморявам, понякога дори ме боли гърба“, обяснява тя.

Най-голямото притеснение за Хейда произлиза от глобалното затопляне. Тя от първо лице вижда как зимите стават по-топли, а летата – по-хладни, как глетчерите на Исландия изчезват пред очите й.

"Не мога да свикна с това, че хората настояват да имат бутилирана вода на рафтовете в магазините и всякакви плодове, всеки сезон, докарани тук със самолет“, казва красавицата. Признава, че не е добра в готвенето и единственото, което може да си приготви е голяма пържола. Естествено, тук отново изниква въпроса – не е ли мислила за сериозна връзка? За някого, който поне може да готви? Хейда казва, че това никога не е било приоритет.

"Не ми трябва някой, който да ми казва какво да правя или с когото да споря постоянно, обяснява тя. - А и имам цялата тази ферма. Не съм сама.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase