Общ преглед

Дансингът на легендарният клуб "Ла Палас“ в Париж през 70-те и 80-те е приютявал някои от най-големите икони в изкуството. Там вечерите си прекарват Карл Лагерфелд, Анди Уорхол, Мик Джагър и още куп знаменитости.

Цветен, екстравагантен, с неповторим стил. Точно такъв е представен "Ла Палас“ във филма "Златна младост“ на режисьора Ева Йонеско. А неговият дансинг е мястото, където се ражда звездата на младата Роуз. Сираче, което заедно с гаджето си Мишел купонясва почти всяка вечер. Там те срещат Люсил и Юбер – бохемска двойка на средна възраст, живееща в огромна къща извън Париж, която им показва какво е истински разюздан живот.

Те се обичат и творят, взимат огромно количество наркотици, правят секс и дори се женят в една от най-алтернативните сватбени сцени в историята на киното.

Всъщност, историята на Роуз е вдъхновена от истински събития. И то не на кой да е, а на самата Ева Йонеско.  А в ролята на първата й голяма любов се превъплъщава собственият й син - Лукас Йонеско.

"Първоначално категорично отказах да участвам във филма. Все пак става въпрос за първото гадже на майка ми. - каза Лукас пред публиката на София Филм Фест. - Но после помислих и реших, че всъщност може да се окаже интересна възможност“  Майка му дори му дава истинските дрехи, които нейната първа любов е носила през онзи период.

Пред изпитание е изправена и изгряващата актриса Галатеа Белуги. Тя трябва да влезе в кожата на Роуз.

"Страхувах се, защото трябваше да изиграя младата Ева пред самата нея. Доста е трудно да влизаш в ролята на човек, който стои пред теб. Но тя беше страхотна. Напътстваше ме и ми даваше съвети“, разказва Белуги.

Когато гледаш "Златна младост“, неизменно изниква въпросът простена ли е глупостта на младите? Роуз е едва на 17. Не ходи на училище, а заедно с Люсил и Юбер не спят с дни.

"Времената много са се променили от тогава до сега, обяснява Лукас. - Родителите ни са живеели на принципа, че утре може и да няма. Купонясвали са като луди, докато могат. Живеели са си живота. Сега не е така. Ако сме на парти два дни поред, започваме да се изморяваме, да търсим време да си починем. Начинът, по който виждаме света се е променил изцяло.“

Най-голямо влияние върху младежите във филма оказва Люсил, изиграна от прекрасната Изабел Юпер. Може да се каже, че това е една от най-добрите й роли в последно време. Люсил се вживява в ролята на меценат на младия Лукас. Поръчва му да й нарисува портрет, а по-късно му осигурява и бъдеще като художник.

"Беше голяма чест да играя рамо до рамо с Изабел Юпер“, споделя Галатеа Белуги. 

"Мен първоначално ме беше страх. Всеки ми казваше, че характерът й е труден, че е много дръпнат и студен човек. Но всъщност тя беше страхотна. Истински професионалист. Постоянно ми даваше съвети. Не я виждахме извън снимки, само пред камерата. Не можем да кажем, че сме си станали приятели с нея, но винаги ще помня как, когато приключихме всичко вдигнахме парти и тя беше в центъра на дансинга, танцуваше и се забавляваше“, разказва Лукас.

Историята на Ева, пресъздадена като Роуз е ясна – от модел, тя става актриса. Така приключва филма. А сега е режисьор. От лентата не става ясно обаче, успял ли е Мишел да изживее мечтата си като художник?

"Често се виждам с него, обяснява Лукас. - С майка ми все още са много близки“. И да, той е успял да се превърне в наистина добър и известен художник.

"Златна младост“ е вторият пълнометражен филм на  Ева Йонеско след "Моята малка принцеса" от 2011 г. Дебютът й също е вдъхновен от лична история.  По думите на режисьорката, с него тя "разчиства сметките с майка си Ирина Йонеско". 

Впечатляващия "Златна младост“ може да гледате на 17 март от 18 часа във „Френски институт – кино Славейков“ и на 21 март от 20,30 часа в Дом на киното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase