Снимки: Reuters

Общ преглед

Искате спокойствие? Да се отървете от стреса? Ходите на йога, но не се чувствате по-отпуснати от преди? А пробвали ли сте да отидете в затвора?

От 2013 година насам, близо 2000 души са отишли доброволно във фалшивия арест "Затворът вътре в мен" в град Хончхон, Южна Корея. Само за уикенд или седмица, стресираните граждани могат да избягат от напрегнатото си ежедневие.

Макар и фалшив, в този затвор условията са почти като тези зад истинските решетки. Влезлите в него остават без телефон, нямат право да говорят със съседите си по килия, получават оскъдна храна като варен сладък картоф или топка ориз.

Килиите им са около 6 квадратни метра. В тях няма огледала, нито часовници. Само една малка тоалетна.

Разликата с истински затвор обаче е, че това е място за творчество. Тези, които са влезли вътре в него получават тефтер, химикалка и постелка за йога, с които могат да изпускат напрежението както желаят.

Още по темата

Идеята за "Затворът вътре в мен" хрумва на Ноа Йънг, съпруга на прокурор, който работил по 100 часа на седмица.

"Той ми каза, че предпочита да се изолира някъде за седмица, за да си почине. Така започна всичко", разказва Ноа Йънг.

Средностатистическият кореец е прекарал близо 2027 часа на работа през 2017 г. Това прави корейците третата най-трудеща се нация след мексиканците и гражданите на Коста Рика.

Дългият работен ден допринася за стреса и увеличава броя на самоубийствата в страната. Точно поради тази причина, най-голямата част от клиентелата на затвора са работници и студенти.

"Бях изтощен физически и психически, но не бях достатъчно смел да напусна работата си, разказва съпругът на Ноа. - Не знаех какво да правя с живота си. За това реших да потъна в едноседмична изолация. Трябваше да реша на къде да поема без въздействието на алкохол, цигари, хора и стресираща работа".

По подобен начин мисли и 28-годишната Хайри Парк.

"Не трябваше да съм тук предвид цялата работа, която имам да свърша. Но реших да си дам пауза и да помисля за себе си, за да имам по-добър живот“, споделя тя пред Reuters.

Тя, заедно с хиляди други, е дала близо 120 долара за да прекара 24 часа в  "Затворът вътре в мен“.  Според собственичката Ноа Йънг,  животът в изолация е нищо в сравнение със стреса навън. И всъщност, той може да бъде използван като оръжие срещу напрегнатите дни.

"Много от дошлите казват, че са се почувствали щастливи и свободни тук. Някои от тях бяха предубедени, защото си мислеха, че това е истински затвор. Но след един ден тук признаха, че не килията е затворът, а светът извън нея“, споделя Йънг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар