Снимка: архив, Ройтерс

Трудно е да си спомним всички скандали с Фейсбук през 2018 г. - те ни заливаха непрекъснато един след друг. Затова вече дори не си правим труда да подлагаме на съмнение отрицателните новини, свързани със социалната мрежа. Защото отдавна сме наясно, че Фейсбук има своите “кирливи ризи”.

И също така вече сякаш автоматично приемаме за основателя и единствен собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг, че той лъже още докато си отвори устата, пише в коментара си Фолкер Вебер, Дойче веле.

Фейсбук би могъл да върши толкова добри неща: да събира приятели, да прави света по-малък - и така всички да си живеят мирно в дигиталното село. Такава е и представата на Марк Зукърбърг. За съжаление, на практика нещата изглеждат различно: когато става въпрос да се защитят интересите на Фейсбук или тези на неговите потребители, винаги печели Фейсбук.

Извъртането като принцип

Зукърбърг се е превърнал в майстор на извъртането на правните регулации до такава степен, че лесно може да се измъкне от всяка ситуация. Още като първокурсник в Харвард той успява да се забърка в скандал заради използването на снимки на негови съученици за уебсайта „Facemash“ без тяхното изрично разрешение.

Дали Фейсбук наистина е негова идея или на по-старите му състуденти Камерън и Тайлър Уинкълвос и Дивия Нарендра, така и никога не бе изяснено.

Това, което знаем днес, е че най-новата му идея е да свърже в една обща платформа услугите за безплатни съобщения на Фейсбук, Инстаграм и Уотсап. По този начин обаче той би нарушил условието, наложено му от ЕС при придобиването на Уотсап - а именно тези данни никога да не се комбинират.

Популярността на империята на Зукърбърг въпреки това не намалява. Светът днес се дели на две части: по-голямата, състояща се от интензивни потребители, които вече не могат да си представят живота без Уотсап, Инстаграм и Фейсбук, и много по-малката част на т.нар. “въздържатели“. “Да, цялото това наблюдение е отвратително, но как ще организираме живота си без Уотсап?" или пък: "Вече няма да влизам във Фейсбук, но всичките ми приятели са там" - подобни извинения чуваме редовно.

Принос в поляризацията на обществото

Лична ангажираност и участие - това е водещият принцип на Зукърбърг. Тъй като колкото повече потребители използват неговите платформи, толкова повече те се превръщат в продукти на компанията. Продукти, които могат да бъдат измерени и категоризирани, а след това продадени на действителните клиенти: рекламодатели в по-добрия случай и политически манипулатори в по-лошия. Фейсбук може би няма за основна цел да поляризира обществото, но въпреки това има съществен принос точно в тази посока. 

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 5 месеца

Спрях да ползвам този сайт преди 3 години и се чувствам много добре.

Интересно ми е още как се навиват толкова много хора да вписват съдържание в този сайт, за да може той да печели от това. Реално сайта не създава нищо от което да печели, потребителите го правят всичкото. Сайта само организира и в вкарва в някаква рамка безплатното съдържание. Ограничава го и го филтрира.
НО в крайна сметка сайта печали от безплатния труд на всички.

Каня всички да на раздумка на моята нива.

38

Анонимен

преди 5 месеца

Не ви е виновен ФБ,че не сте щастливи и доволни от статуквото си и живуркате обсебени от разни фалшиви конспиративни теории.Да,данни се записват,водят се статистики,виждат се тенденциите на обществото.Нищо лошо няма в това.В случай на нужда,дори ФБ е полезен за разобличаване на престъпления и заговори.Всеки може да ползва ФБ за точно оптеделени желания.Вие сте следени чрез банкови карти,телефони,сметки,гугъл,камери,сателити и прочие( отделен въпрос е,че никой не се интересува точно от ЦИНИКА ) !

37

До Циник

преди 5 месеца

Жалко е за теб,че живееш в страх и постоянно търсене на конспирация ! Бъди щастлив с живота си и не се срамувай да продадеш домашния си папагал на най-голямата клюкарка в града.Ясно е,че данни се съхраняват,но това защо ти пречи да се радваш на живота си и да поддържаш връзка с близки приятели чрез ФБ.Казвам БЛИЗКИ,защото ФБ предоставя възможност за всякакви ограничения и забрани. Брат ми е в Русия,и комуникирам с него чрез ФБ основно,защото са скъпи телефонните разговори,тази причина ми стига.