Снимка: Pixabay

Хиляди студенти тръгват от петък на механа маратон в най-популярните ски дестинации у нас. Над 5000 души са предплатили своите места само в Банско за обиколка по кръчми и дискотеки за 8 декември.

Около 3000 студенти пък са резервирали места за музикален фестивал от същия тип в Пампорово.

В ски курорт №1 у нас маратонът ще продължи 48 часа и включва посещение на 5 дискотеки и 15 партита с популярни родни изпълнители, както и запазени места в 17 механи. Младежите могат да избират между различни опции за настаняване и за вечери в над 20 хотела в Банско. Студентите могат да вземат участие срещу 30 лева в двудневния денонощен купон. Толкова струва гривна, която им дава право на свободен достъп до безкрайни чалга, арендби и рап партита в заведенията в курорта на 7 и 8 декември, пише "Труд".

Подобно изкарване на студентския празник е предпочитано през последните няколко години, тъй като дава възможност на младежите да избират според вкуса си къде да отидат и навсякъде имат запазени места. Така те могат да сменят заведенията едно след друго в преследване на купона, без да се налага да плащат вход след вход.

Подобна оферта с парти гривна има и в Пампорово, където за втора поредна година се организира музикален фестивал. Там част от най-актуалните изпълнители от поп, попфолк и хип-хоп жанра у нас ще забавляват студентите в нощите на 7 и 8 декември. Седмица преди събитието над 3000 души вече са резервирали своите места за фестивала – Пампорово. Стандартната парти гривна тук струва 50 лева. Предлага се и ВИП такава за 30 лева повече. Цените за нощувка за два дни в хотелите, които се предлагат към пакета за фестивала, са от 119 до 139 лева.

В София – резервациите направени още преди месец

Студентите, които следват в София и предпочитат да не пътуват за празника, или нямат тази възможност заради работа и други задължения, масово предпочитат да прекарат вечерта в кръчми, дискотеки и барове. Резервациите и при този вариант започват още от средата на ноември, тъй като местата в заведенията са ограничени, а студентите желаят възможно най-рано да се подсигурят.

Проверка обаче показва, че в повечето големи нощни барове и дискотеки или всички места са резервирани и предплатени, или свободните са пред привършване.

Предимствата за студентите да празнуват в населеното място, където следват, се свеждат до това, че излиза по-евтино и могат лесно да го комбинират с работата си. Оказва се, че традиционно този тип празнуване струва около 100 лева за вечерта. Това би включвало вечеря в ресторант, кръчма или бар с вечеря и афтърпарти в нощен клуб.

Друг вариант за празнуване на празника за тези, които следват в столицата, е на някои от хижите на Витоша. Там те могат да прекарат нощта на 8 декември и сами да организират своята вечер. Цените за една вечер на хижа варират между 25 и 50 лева.

Празник на вила

Най-търсени от студентите за този 8 декември са вилите и къщите под наем, които дават възможност голяма компания да направи заедно своята резервация и по този начин да намали цената, която всеки от студентите ще плати, обяснява директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

На второ място интересът им е насочен към хотели с топли минерални басейни и опции за спа. В България сред най-предпочитаните дестинации са Велинград и Банско.

След тези, които ще празнуват у нас се нареждат онези, които ще вдигнат чаши в съседните страни като Македония, Гърция и Сърбия.

Онези, които пътуват в Европа предпочитат Италия и Унгария, където обаче залагат не на партита, а на разглеждане на забележителности.

Общо 28 000 студенти ще посрещнат празника в хотели и наети вили, а останалите ще предпочетат само купони в заведения или ще отседнат при приятели.

Коментари Напиши коментар

22

Десислава

преди 1 година

Е, как къде на 8-ми?!? В Банско, разбира се! Тъкмо да се покарат и малко ски!

21

Фармацевт

преди 1 година

Тука некви пишман инженери се изживяват все едно тва са им най - важните науки. Ела да те заподная с патология, физиология, токсикология, технология на лекарствата, органична химия да видиш какво значи трудност и истински изпити. Тия съпромат, механика бледнеян пред тях. С затворени очи и ампутиран мозък се изкарват.

20

бай Спиро

преди 1 година

точно преди 30 години празнувах първият си осми декември.
тогава беше модерно да се ходи в НДК и куверта беше доста скъп за бедните студенти.

бай Тошо се изтъпани пред тълпата и завърши речта си с честит 8-ми март скъпи студенти.