Снимка: pixabay

Смокините са сладък, сочен и много вкусен плод. Те могат да се консумират както пресни, така и сушени. 

Пресните смокини са невероятно полезни, защото оказват благотворно влияние в много области – борят се със запека, лошото храносмилане, облекчават дори кашлицата, бронхита, имат огромни количества антиоксиданти, неутрализиращи свободните радикали.

Какво съдържат смокините?
 
Наличието на хранителни вещества в този плод е наистина впечатляващо. Смокините са изключителен източник на витамин А, В1, В2, калций, желязо, фосфор, манган, натрий, калий, хлор.
 
Кои са основните ползи от пресните смокини?
 
Отслабване
 
Фибрите в смокините помагат за изгарянето на мазнините и ускоряването на метаболизма. Все пак, те са калоричен плод с висок гликемичен индекс, което означава, че с количеството им не трябва да се прекалява.
 
Понижават холестерола 
 
Смокините съдържат освен фибри, които понижават холестерола, и пектин. Той също влияе изключително добре върху нивата на лошия холестерол, което предотвратява натрупване на плаки по стените на съдовете и втвърдяването им.

Превенция на сърдечносъдови заболявания 
 
В смокините се съдържат завидни количества омега-3 и омега-6 мастни киселини, които подобряват сърдечносъдовото здраве. Тези мастни киселини намаляват риска от коварни и животозастрашаващи заболявания на сърцето. Смокините имат свойството да потискат ефекта на триглицеридите върху сърдечносъдовата система, а те са основен фактор в развитието на подобни заболявания.

Останалите здравословни ползи вижте в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase